Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2022 12:45

Оприлюднили відповіді НАТО та США на вимоги Кремля щодо "гарантій безпеки"
6

У відповіді Сполучених Штатів Америки на пропозиції Росії щодо так званих "гарантій безпеки" в Європі йдеться про готовність Вашингтона обговорювати взаємні зобов'язання за умови деескалації біля українських кордонів.

Водночас США та НАТО відкинули більшість основних російських пропозицій, пише іспанське видання El Pais, яке оприлюднило текст письмових відповідей. Політика відкритих дверей Альянсу залишатиметься чинною і ніхто її не переглядатиме. Це означає, що будь-яка держава, зокрема Україна, матиме право стати членом НАТО, якщо відповідатиме критеріям.

"Американський лист Росії починається з того, що Вашингтон готовий розглянути домовленості або угоди з РФ з питань, які становлять двосторонній інтерес. Зокрема письмові та підписані документи щодо їхніх відповідних проблем безпеки", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відреагувала на відповідь США про "гарантії безпеки"

Обидві відповіді написані англійською мовою: відповідь США займає чотири сторінки, а НАТО — п’ять.
Фото: El Pais
Обидві відповіді написані англійською мовою: відповідь США займає чотири сторінки, а НАТО — п’ять.
Обидві відповіді написані англійською мовою: відповідь США займає чотири сторінки, а НАТО — п’ять.
Обидві відповіді написані англійською мовою: відповідь США займає чотири сторінки, а НАТО — п’ять.
Обидві відповіді написані англійською мовою: відповідь США займає чотири сторінки, а НАТО — п’ять.

Далі йдуть пояснення позиції:

- Сполучені Штати, як і раніше, рішуче підтримують політику відкритих дверей НАТО і право країн самостійно обирати собі угоди про безпеку без втручання.

- США готові обговорювати концепцію неподільності безпеки, схвалену ОБСЄ на саміті у Казахстані 2010 року, оскільки на ній ґрунтується твердження, що вступ України до НАТО вплине на безпеку РФ. Вашингтон не поділяє позицію Москви щодо цього питання, але готовий обговорювати різні інтерпретації.

- Щодо ситуації в Україні США готові обговорювати взаємні умови транспарентності та взаємні зобов'язання, згідно з якими Москва та Вашингтон утримуються від розташування наземних наступальних ракетних комплексів та постійних бойових угруповань на території України. У цьому питанні США проконсультуються з Україною. Але це можливе лише у разі деескалації ситуації на кордоні.

- Вашингтон готовий говорити про механізм, який би підтвердив Москві, що у Румунії та Польщі не буде крилатих ракет. США також утримаються від розміщення ядерної зброї у країнах Європейського Союзу. Америка готова розпочати переговори щодо контролю за озброєннями у сфері ракет середньої та меншої дальності.

- Подальша ескалація з боку РФ з метою форсування позиції або додаткова агресія проти України змусять США та їхніх союзників посилити їхню оборонну позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пропонують РФ доступ до баз НАТО в Румунії та Польщі - Bloomberg

НАТО у своїй відповіді заявила про прихильність до політики відкритих дверей.

"Жодному іншому партнеру не пропонували подібні відносини чи аналогічну інституційну структуру. Однак Росія порушила довіру, яка лежить в основі нашої співпраці, і кинула виклик основним принципам глобальної та євроатлантичної архітектури безпеки", - йдеться у відповіді НАТО.

У НАТО зазначили, що для прогресу у відносинах Москві потрібно припинити нарощування сил на території та навколо України. Альянс запропонував Росії:

- відновити всі військові зв'язки комунікації;

- відновити роботу представництв НАТО та Росії у Москві та Брюсселі відповідно;

- створити "гарячу лінію" для екстреного зв'язку;

- вивести війська з України, Молдови та Грузії та продовжувати брати участь у мирних перемовинах для врегулювання конфліктів у цих країнах;

- відмовитися від агресивної риторики та погроз щодо членів НАТО та інших держав;

- продовжувати обмінюватися інформацією про проведення військових навчань, підвищити їхню прозорість;

- запобігати небезпечним інцидентам у морі, в повітрі та космосі, забезпечити безпеку кіберпростору.

Там також наголосили, що готові вибудовувати конструктивні відносини з Росією та продовжувати діалог. Серйозним прогресом для цього має стати відведення російських військ від українських кордонів.

Росія вимагала від США письмово відреагувати на її безпековий ультиматум. РФ запропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, щодо "виключення подальшого розширення Альянсу, зокрема приєднання України та інших держав".

Росія також вимагала відмовитися "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії.

Посол США в РФ Джон Салліван минулого тижня привіз до російського МЗС письмову відповідь на вимоги Москви щодо так званих "гарантій безпеки" в Європі.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 26 січня на брифінгу повідомив, що Україна не має заперечень щодо письмових пропозицій. Він переконує, що позиція Києва була врахована.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили відповіді НАТО та США на вимоги Кремля щодо "гарантій безпеки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути