Ексклюзиви
вівторок, 18 липня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Ось у чому основна помилка Заходу під час підготовки українського наступу: що пише світова преса
6

Атака на Крим – основна ціль українського наступу, коли прорвуть російські рубежі на півдні. Лише велика поразка може змусити Москву прийняти Україну як незалежну країну. ЗСУ прогризають метр за метром мінні оборонні поля. Але оскільки не мають достатнього прикриття з неба, росіяни можуть спалювати західну техніку. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Крим вимальовується в прицілі, поки контрнаступ України захлинається", The Washington Post, США

Після тижня самітів та політиканства всі погляди знову звернулися до війни. У понеділок вранці українські сили використовували безпілотники надводного плавання, щоб завдати удару та пошкодити Кримський міст.

Незважаючи на бурхливу війну в Україні, півострів залишається надзвичайно популярним туристичним напрямом для росіян. Але точковий вибух налякав багатьох і призвів до того, що росіяни загальмували рух іншим основним маршрутом з Криму - через територію півдня України, окуповану Росією.

Автор: «Крим24тв»
  Вид на ділянку дороги після обстрілу Кримського мосту
Вид на ділянку дороги після обстрілу Кримського мосту

Московські чиновники гнівно назвали удар актом "терору", незважаючи на те, що витратили більшу частину з півтора року війни на невибіркові удари по українських цивільних населених пунктах. Це була друга успішна українська атака на міст – 19-кілометрову споруду, зведену в 2018 році.

Автор: ISW
  Дорога в Крим для росіян тепер проходить через окупований південь України
Дорога в Крим для росіян тепер проходить через окупований південь України

Всього через кілька годин після удару кремлівські чиновники оголосили, що більше не братимуть участі в зерновій угоді, яку підтримує ООН. Угода, яка звільнила від російської блокади основні експортні сільськогосподарські товари України, особливо пшеницю, була найважливішим дипломатичним проривом, який досягла міжнародна спільнота під час конфлікту. Але Кремль скористався своєю здатністю перекрити цей експорт, щоб посилити власне становище, і скаржився, що не бачить достатнього руху з боку Заходу, щоб відкрити шляхи для російського експорту власних добрив та зерна, а також пов'язав свій агросектор із міжнародною платіжною системою SWIFT.

Україна, тим часом, перебуває в розпалі завзятого контрнаступу. Лідери України протягом кількох місяців наголошували, що їхня головна мета - звільнення всієї втраченої території, включаючи Крим.

Українські сили в деяких районах ув'язнули у великому лабіринті мінних полів

Нинішній наступ все ще значно відстає від цієї мети, оскільки українські сили в деяких районах ув'язнили у великому лабіринті мінних полів, встановлених росіянами. Це особливо прикро на південному фронті, де український прорив російських позицій означав би остаточний поворот дуги війни.

Глибина і щільність мінних полів є особливою проблемою вздовж лінії фронту на півдні Запорізької області, де росіяни очікували, що українці атакують і спробують перерізати "сухопутний коридор" через окупований регіон. Рельєф району – відкриті поля з невеликою кількістю місць, де українці могли б замаскувати своє велике обладнання. А росіяни обрали височини для своїх позицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Тим часом, Київ продовжує продумувати способи завдання ударів по російських військових об'єктах у Криму.

Експерти вважають військову кампанію за Крим найкращою стратегією вирішення війни.

Тільки голосна поразка змусить Росію остаточно прийняти Україну як повністю суверенну державу

"Серйозний тиск на півострів – найшвидший спосіб закінчити війну на умовах, прийнятних для України. Київ не хоче угоди про припинення вогню, яку Москва використає для переозброєння і відновлення війни у більш сприятливий для себе час. Тільки гучна поразка змусить Росію остаточно прийняти Україну як суверенну державу", - написали Джон Хербст і Деніел Фрід з Atlantic Council.

"Україна вибирає повільний підхід до контрнаступу: "Наша проблема – небо", The Wall Street Journal, США

Через шість тижнів контрнаступу України капітан Анатолій Харченко та його розвідувальна рота мають сіяти хаос за кілька кілометрів від російських оборонних рубежів, пробитих західною бронетехнікою.

Натомість багато західних машин загрузли в мінних полях, тому Харченко і його люди тренуються, як методично просуватися пішки, переходячи від одного ряду дерев до іншого, зіткнувшись з перспективою відвойовувати свою країну по полю за раз.

"Нам нема чого втрачати. Перемога не просто важлива, це єдиний вихід, інакше ми всі загинемо", – каже Харченко.

Автор: East News
  Часів яр біля Бахмута
Часів яр біля Бахмута

Контрнаступ України, розпочатий на початку червня, спрямований на повернення майже 20% української території, окупованої РФ. Захід дав десятки танків та БМП, підготував тисячі українських військових для участі у кампанії.

Швидка втрата кількох танків і БМП, багато з яких були знерухомлені мінами або ракетами, запущеними з ударних вертольотів, потрясла Україну та її західних союзників. Київ не досяг рішучого прориву, хоч і захопив кілька сіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Політичне і військове керівництво Києва скаржилося, що повільні та недостатні поставки західної зброї не залишили йому іншого вибору, як атакувати російські позиції без належної ППО, залишивши війська і техніку вразливими.

Українці пристосовуються та прагнуть просуватися вперед на півдні, а також навколо Бахмута. Повільно та ретельно просуваються вперед, щоб зберегти західну техніку. Головною метою залишається досягнення Азовського моря, відсікання Криму та витіснення російських військ із південної Херсонщини.

Більшість українських бригад, навчених і оснащених Заходом, залишаються в резерві, очікуючи на удар. Офіцери прагнуть зберегти цінне західне обладнання, продовжуючи йти вперед

Більшість українських бригад, навчених та оснащених Заходом, залишаються в резерві, очікуючи на удар. Офіцери прагнуть зберегти цінне західне обладнання від танків до переносних систем Stinger, продовжуючи йти вперед.

"Промацуємо пальцями і розробляємо, куди направити кулак", - каже Харченко.

Колишній кремезний десантник і його рота чисельністю близько 100 осіб були готові прорватися через будь-який пролом, що утворився в позиціях росіян, і рвонути на південь. Але розрив не виник. На третій день наступу він виїхав до Малої Токмачки біля Оріхова, щоб перевірити маршрут, яким вони мали йти. Навколо нього гуркотіли артилерійські снаряди, і він почав відходити, коли побачив підірвану українську машину і розкидані дорогою частини тіл українських солдатів. Він та його товариші поспішали, щоб відновити те, що могли.

Автор: East News
  Часів яр біля Бахмута
Часів яр біля Бахмута

Тепер завдання ще складніше. Після руйнування Каховської дамби на початку червня Росія перекинула частину підрозділів, що охороняли східний берег Дніпра, для посилення сил південніше Оріхова. Вони швидко окопувалися, розширюючи лінії оборони та зміцнюючи околиці міст та доріг.

Харченко та його люди готуються до повільнішого просування плоскою місцевістю на півдні, де села розкидані серед відкритих полів соняшників та пшениці. Вони використовують торпеди Bangalore виробництва США, які, як вони сподіваються, допоможуть їм знешкоджувати міни та міни-пастки в рядах дерев з обох боків полів, щоб мати змогу йти вперед і окопуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Харченко каже, що вони не хочуть повторювати помилок росіян у перші дні вторгнення, коли Україна жувала колону за колоною російської техніки, тож йдуть пішки.

Україна обстріляла склади боєприпасів і командні пункти реактивною артилерією Himars та крилатими ракетами великої дальності Storm Shadow. Ці ракети можуть завдавати ударів далі, але вони дорогі та їх мало, а США досі відмовлялися надати ракети ATACMS більшої дальності, які можна запускати з Himars.

В останні тижні Україна вдалася до сміливого використання Himars, перемістивши їх за кілька кілометрів до лінії фронту, щоб завдати глибшого удару по окупованій території та відтіснити російські склади боєприпасів та командні пункти ще далі.

Автор: East News
  Часів яр біля Бахмута
Часів яр біля Бахмута

Касетні боєприпаси, надані США, можуть допомогти пробити дірки у мінних полях та російських оборонних рубежах, включаючи траншеї та протитанкові перешкоди "зуби дракона".

Росія залишається вразливою, тому що її війська, як правило, гірше підготовлені та забезпечені слабким логістичним ланцюжком, який сильно залежить від залізниць. Оскільки Україна наступає в кількох місцях, Росія не знає, де розмістити резерви, і може зіткнутися з труднощами під час швидкого реагування, якщо українські сили таки прорвуться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Україна найшвидше просувається біля Бахмута, який РФ захопила наприкінці травня, після кількох місяців запеклих боїв, які коштували їй кілька тисяч бойовиків. Росіяни тільки-но встигли поставити міни після захоплення міста.

Україна контратакувала і тепер відкидає російські війська на північну та південну околиці міста. На півдні українські сили перетнули канал і прориваються повз Кліщіївку, а на півночі ведуть бої у напрямку великої автомагістралі.

Основна перешкода для України – перевага Росії у повітрі. Російські вертольоти Ка-52 зависають на відстані близько 8 км, поза досяжністю ракет Stinger, і стріляють ракетами з лазерним наведенням

Як і на півдні, основна перешкода - перевага Росії у повітрі. Російські вертольоти Ка-52 зависають на відстані близько 8 км поза досяжністю ракет Stinger і стріляють ракетами з лазерним наведенням по українським цілям.

Захід припустився помилки, давши танки та бронетранспортери, але не давши засобів, таких як реактивні винищувачі чи системи ППО, щоб захистити їх від атак, каже Юрій Ульшин, 49-річний командир під Бахмутом, більш відомий як "Грек".

Західна військова техніка для України – це як подарувати велосипед без педалей. Дуже дякую за велосипед, але…

"Це як подарувати велосипед без педалей. Дуже дякую за велосипед, але…", - каже "Грек".

"Грек", колишній геолог, командує загоном приблизно з 40 добровольців, яких розміщує між більшими формуваннями, склеюючи їх разом у потенційно слабких місцях. Його люди на схилі пагорба за 5 км від околиць Бахмута, озброєні Stinger і радянським кулеметом ПКМ. Вони виглядають російські літаки, вертольоти та дрони.

Автор: East News
  Часів яр біля Бахмута
Часів яр біля Бахмута

Російські розвідувальні дрони "Орлан" - постійна загроза, виявляючи цілі та викликаючи артилерійський вогонь. У похмурі дні, якщо апарат пролітає досить низько, стріляють чергами із ПКМ, сподіваючись його збити. Якщо небо чисте, росіяни можуть безглуздо спостерігати через радіус дії ПКМ, бо команда "Грека" береже дорогоцінні ракети Stinger для більш небезпечної цілі – вертольотів та літаків.

"Наша проблема скрізь – небо. Коли ворог може бачити все поле битви, що можете зробити? Тобі потрібно так багато всього. Коли він цього не бачить, він у темряві, і вам не потрібно докладати стільки сил", – каже "Грек".

Тим часом, на півдні Дніпро створив можливості, змивши частину російської оборони. Український спецназ форсував річку і намагається розширити плацдарм навпроти Херсона. Інші військові тренувалися у переправах через річки, зокрема люди Харченка, які використовували спортивні надувні човни, надані благодійним фондом.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що голова ГУР Кирило Буданов каже, що його відомство має шпигунів в оточенні Путіна. Він також згадав про замахи росіян на нього. Глава МЗС Фінляндії заявила, що допомога Заходу Україні – не благодійність, бо Україна воює за всю Європу та світову безпекову архітектуру. Також додала, що ЄС може робити більше за допомогою Києва та посилення європейської безпеки. Франція зробила сильний жест, передавши Україні далекобійні ракети SCALP, здатні бити на 250 км.

Зараз ви читаєте новину «Ось у чому основна помилка Заходу під час підготовки українського наступу: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути