четвер, 31 березня 2022 19:02

Спецтема: Війна Росії проти України

ООН розпочала роботу з розслідування воєнних злочинів в Україні

ООН розпочала роботу з розслідування воєнних злочинів в Україні
ООН розпочала роботу комісії з рослідування воєнних злочинів Росії в Україні. Фото: pixabay.com

У швейцарській Женеві оголосили, що Організація Об'єднаних Націй розпочала роботу комісії, що розслідуватиме воєнні злочині, скоєні Російською Федерацією в Україні.

До складу комісії увійшли юристи з Норвегії, Боснії та Герцеговини та з Колумбії, повідомляють на офіційному сайті організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі зникли працівники агентства ООН у справах біженців

"Комісія розслідуватиме всі передбачувані порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права в Криму та деяких районах Донецької та Луганської областей, починаючи з 2014 року, та в інших районах України, починаючи з 22 лютого 2022 року. Їй доручили встановлювати факти й обставини, які можуть бути кваліфіковані як порушення прав людини чи міжнародного гуманітарного права в Україні.

Комісії також запропонували встановлювати "фізичних і юридичних осіб, відповідальних за порушення прав людини та пов'язані з ними злочини, вчинені в Україні". І ще доручили винести рекомендації щодо забезпечення кримінальної відповідальності та доступу до правосуддя для жертв", - зазначають в ООН.

Президент Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєґас призначив 30 березня трьох членів комісії, що займатиметься розслідуванням воєнних злочинів, скоєних Росією під час війни в Україні. Вони мають збирати й аналізувати докази порушень і зловживань. Керівником комісії став колишній президент трибуналу щодо Руанди.

Членами Комісії стали ексголова Міжнародного кримінального трибуналу з розслідування геноциду в Руанді Ерік Мессе з Норвегії; колишня суддя, а нині омбудсмен з прав людини в Боснії та Герцеговині Ясмінка Джумхур; ексрадник із питань правосуддя в міжнародних організаціях і директор програми правосуддя перехідного періоду в Нью-Йоркському університеті Пабло де Грейффа з Колумбії.

Комісія діятиме рік. За підсумками діяльності вона має надати доповідь в усній формі у вересні 2022 року, а до березня 2023-го - підготувати письмовий звіт і надати його Генеральній асамблеї ООН.

Зараз ви читаєте новину «ООН розпочала роботу з розслідування воєнних злочинів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути