четвер, 31 березня 2022 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

ООН сформувала комісію з розслідування воєнних злочинів РФ

ООН сформувала комісію з розслідування воєнних злочинів РФ
Головуючим комісії став колишній президент трибуналу по Руанді. Фото: eastnews.ua

У Женеві президент Ради ООН із прав людини Федеріко Вільєґас призначив 30 березня трьох членів комісії, що займатиметься розслідуванням воєнних злочинів, скоєних Росією під час війни в Україні.

Вони мають збирати та аналізувати докази порушень і зловживань, ідеться на сайті Ради ООН. Керівником комісії став колишній президент трибуналу щодо Руанди.

"Комісія має також узагальнювати й аналізувати докази порушень і зловживань, зокрема гендерний аспект, а також систематично реєструвати та зберігати всю інформацію, документацію і докази: інтерв'ю, свідчення очевидців і матеріали судової експертизи", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Польщі визнав Путіна воєнним злочинцем

Членами Комісії стали:

- ексголова Міжнародного кримінального трибуналу з розслідування геноциду в Руанді Ерік Мессе з Норвегії;

- колишня суддя, а нині омбудсмен із прав людини в Боснії та Герцеговині Ясмінка Джумхур;

- ексрадник із питань правосуддя в міжнародних організаціях і директор програми правосуддя перехідного періоду в Нью-Йоркському університеті Пабло де Грейффа з Колумбії.

Комісія діятиме рік. За підсумками діяльності вона має надати доповідь в усній формі у вересні 2022 року, а до березня 2023-го – підготувати письмовий звіт і надати його Генеральній асамблеї ООН.

Геноцид у Руанді називають найбільш судимим геноцидом в історії. Стався 1994 року, коли внаслідок дій тимчасового уряду, що прийшов до влади після військового перевороту, менш ніж за три місяці вбили сотні тисяч людей.

Руанда створила понад 12 тис. судів, щоб ніхто не зміг уникнути своєї частки відповідальності. У цих судах засудили понад 1 млн осіб. Міжнародний трибунал, створений ООН, допоміг притягнути до відповідальності ватажків злочинів, тоді як західні країни також провели кілька символічних процесів.

Зараз ви читаєте новину «ООН сформувала комісію з розслідування воєнних злочинів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути