Ексклюзиви
вівторок, 28 квітня 2020 15:19

ООН очікує 15 млн небажаних вагітностей та сплеск домашнього насилля через Covid-19

ООН очікує 15 млн небажаних вагітностей та сплеск домашнього насилля через Covid-19
Експерти спрогнозували найбільш критичні сценарії розвитку пандемії: небувалий сплеск домашнього насилля та 15 мільйонів небажаних вагітностей. Фото: Reuters

Фонд ООН у галузі народонаселення спрогнозував найбільш критичні сценарії розвитку пандемії. Особливо виокремили ріст домашнього насилля щодо жінок.

Карантинні заходи загальмують загальний розвиток людства, сповільнивши зникнення операцій на жіночих статевих органах і дитячих шлюбів, вказали в ООН.

За прогнозом, 6 місяців карантину можуть привести до того, що 47 млн жінок у країнах із низьким і середнім рівнем доходу не зможуть використовувати сучасні контрацептиви, що призведе до 7 млн додаткових небажаних вагітностей. За такий період перебування в самоізоляції може привести до додаткових 31 млн випадків гендерного насильства.

Це приблизні цифри, однак учені впевнені щодо тенденцій. Наприклад, "Ла Страда Україна" зафіксувала за перші 2 тижні карантину зростання кількості дзвінків на Національну гарячу лінію по боротьбі з домашнім насильством більш ніж на 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зазвичай ґвалтують": 18 в'язнів російської колонії перерізали собі вени й організували бунт

По-перше, закрили центри захисту для жінок, куди ті могли податись у разі неможливості перебування з агресором. Соціальна напруга та ізоляція лише провокує ще більше насилля між людьми, закритими в єдиному просторі. Одна з особливостей саме домашнього насилля - швидка ескалація та постійне перебування учасників конфлікту поряд.

За даними кримінологів, вбивства найчастіше відбуваються між знайомими людьми, ніж на вулицях. Адже вдома насилля стає систематичним та прихованим від суспільного "осуду", ніж, наприклад, випадкове насилля на вулиці між незнайомцями.

Також експерти очікують 15 млн небажаних вагітностей. Через соціально-економічну нерівність велика кількість жінок втрачає можливість користуватись якісними контрацептивами.

Пацієнтка медзакладу, яка потребує психіатричного лікування, штовхнула стареньку бабусю через "порушення соціальної дистанції" у 2 метри. Від падіння та померла.

Зараз ви читаєте новину «ООН очікує 15 млн небажаних вагітностей та сплеск домашнього насилля через Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути