середа, 08 квітня 2020 12:53

"Він мав особливий дар": сотні тисяч людей прийшли попрощатися із Папою Римським
5

Богословська комісія Ватикану визнала Папу Римського Івана Павла II святим
Фото: viky.com.ua
Богословська комісія Ватикану визнала Папу Римського Івана Павла II святим
Богословська комісія Ватикану визнала Папу Римського Івана Павла II святим
Богословська комісія Ватикану визнала Папу Римського Івана Павла II святим
Богословська комісія Ватикану визнала Папу Римського Івана Павла II святим

8 квітня 2005 року у Ватиканському Соборі святого Петра поховали Папу Римського Івана Павла ІІ. На траурну церемонію прибули близько 100 глав держав та урядів. Загалом попрощатися із Папою приїхали понад 300 тис. осіб із усього світу.

Напередодні вночі віруючим заборонили доступ до Собору святого Петра. Тіло Івана Павла II помістили в кипарисову труну. За переказами, з цього дерева був виготовлений хрест, на якому розіп'яли Ісуса Христа. Це перша з 3 належних понтифіку при похованні трун. 2 інші - цинкова й соснова. Обличчя Івана Павла II накрили спеціальним шматком білого шовку. За традицією в труну поклали шкіряний мішечок із монетами, випущеними за роки понтифікату Папи, і металевий пенал з сувоєм його життєпису.

"Уже о 5:00 біля поліцейських постів, що контролювали вхід на Площу святого Петра, зібралися довгі черги віруючих. Ці люди спали просто неба на сусідніх вулицях, щоб таки потрапити на площу. Вона вміщує всього 300 тис., а бажаючих потрапити туди було кілька мільйонів. Лише о 9:00 прочан пропустили, і вже якраз в цей час почали збиратися високі гості. Впадало в око, що всі були без охорони. Коли о 10:00 задзвонили дзвони і з собору винесли тіло понтифіка, площа буквально вибухнула оплесками. Люди плакали", - згадує очевидець Тетяна Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстарший єпископ УГКЦ помер від коронавірусу

Траурну службу вів Йозеф Ратцингер, декан Колегії кардиналів, префект Конґрегації доктрини віри. Літургія йшла на латині, однак окремі місця читали іспанською, англійською, французькою, а також на суахілі, польською, німецькою та португальською мовами. Східні патріархи відспівували папу по-грецьки. Серед них також був присутній голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар.

"Покійний мав особливий дар розмов із молоддю. Вони приходили тисячами. Він умів до них говорити, він якось особливо любив їх. Я пригадую, колись у Львові Святійший отець прийшов змучений уже. Це був 3-й чи, може, навіть 4-й день його подорожі в Україні. А там було щось близько 400 тис. людей - головне молоді. Відтак пішов до себе і якось так скріпився, що почав сам співати. Хтось із Заходу, казав: "О! То в нас ніхто не співа, а у вас Папа співа", - згадував Гузар.

По закінченні церемонії прощання тіло Івана Павла II перенесли в грот базиліки святого Петра. Похований поруч із мощами святого апостола Петра, у польській каплиці Матері Божої Ченстоховської.

2 квітня 2005-го у віці 84 роки від септичного шоку та серцево-судинного коллапсу помер Папа Римський Іван Павло ІІ.

Зараз ви читаєте новину «"Він мав особливий дар": сотні тисяч людей прийшли попрощатися із Папою Римським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути