понеділок, 13 серпня 2018 17:17

Обмовки і безглузді міжнародні дзвінки: які дипломатичні ляпи допускав Дональд Трамп

Обмовки і безглузді міжнародні дзвінки: які дипломатичні ляпи допускав Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп неодноразово припускався дипломатичних фейлів та проколів та діяв не за протоколом. Фото: s0.rbk.

Президент США Дональд Трамп неодноразово під час свого президентства припускався дипломатичних фейлів та проколів та діяв не за протоколом.

Про такі випадки виданню Politico розповіли помічники Трампа та представники Білого дому.

Ккілька разів президент США хотів зателефонувати прем'єр-міністру Японії Сіндзо Абе. Але не враховував, що країни розташовані в різних часових поясах. Коли в Штатах день, то в Японії ніч. За словами помічників, це відбувалось регулярно, і пояснити Трампу різницю в часі було досить проблематично.

"Йому було складно визнати те, що керівнику країни може бути 80 або 85 років, і він може спати або перебувати не у потрібному місці о 10:30 або 11 вечора за їхнім часом. Коли він хоче подзвонити комусь, він це робить. Він дуже імпульсивний у цьому плані. Він не думає про те, котра це година або хто це", - розповів один із членів Ради нацбезпеки США.

Окрім невдалих телефонних розмов Трамп також здійснював і невдалі обмовки, дивні зустрічі та різного роду непорозуміння. Одного разу, вивчаючи карту Південної Азії, він неправильно назвав країну Непал як "nipple" (з англ. – сосок), а згодом глузливо назвав Бутан "button" (з англ. – кнопка).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп зробив серйозну заяву проти ФБР і Мін'юсту

За словами радника команди Держдепу США та віце-президента з міжнародної політики Heritage Foundation Джеймса Карафано, Трамп не вважає це порушенням дипломатичного протоколу, а навпаки – своєю особливістю.

"Я не думаю, що він розглядає їх як ляпи, я думаю, що він бачить їх як "погляньте, я роблю це по-іншому". Якщо ви скажете: "Це не так, як роблять всі, він відповість, - хто це сказав? Де записано, що я не можу цього робити?", - розповів Карафано.

Непорозуміння президента США були також і під час двосторонніх зустрічей. Напередодні зустрічі із прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді Трамп запитав, чи приїде він разом із дружиною. На що радники відповіли, що Моді давно живе окремо від дружини.

"Ох, я думаю, я би зміг його з кимось познайомити", - пожартував американський президент.

Один із членів Ради нацбезпеки США зазначив, що Трамп намагається уникати конкретних імен та назв, якщо боїться, що не зможе їх правильно вимовити. Але інколи він таки намагається, і це закінчується провалом. Так, на зустрічі з африканськими країнами під час Генасамблеї ООН Трамп назвав Намібію Намбією. Однак, за словами радників, він здивував всіх, правильно вимовивши Кот-д'Івуар.

Ще один ляп Трамп допустив минулого місяця під час візиту до Вашингтону італійського прем'єра Джузеппе Конте. Американський президент привітав його з перемогою (на виборах), однак в Італії посаду прем'єра не отримують на виборах, а її визначає парламентська більшість.

Крім цього, Трамп також робив і кілька відверто глузливих та різких речей, зокрема пародіював у Білому домі індійського прем'єра Нарендру Моді та його акцент, а також назвав кілька африканських країн смердючими дірками.

Ще однією цікавою особливістю Трампа є те, що він обожнює говорити телефоном із міжнародними лідерами, коли на те немає жодної необхідності. Один із чиновників розповів, що Трамп був майже одержимим телефонними розмовами з президентом Франції Еммануелем Макроном, що одного разу останній прямо запитав: "Про що ми говоримо?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Клоуни і невдахи" - Трамп розкритикував колишнє керівництво ФБР

Те саме стосується і зустрічей, зокрема із японським прем'єром Сіндзо Абе, з яким Трамп вже зустрічався сім разів. Японські чиновники жартують, що їхній прем'єр мав одну велику зустріч із американським президентом, оскільки всі вони постійно стосувались лише двох тем – торгівлі та Північної Кореї. Але в Японії бояться сказати це прямо, оскільки хвилюються за стратегічні стосунки зі Штатами.

Одного разу така зневага Трампа до дипломатичного протоколу мала і хороший результат щодо гуманітарної ситуації. Під час одного зі землетрусів минулого року (видання не повідомляє, в якій саме країні) Трамп розпорядився терміново вислати туди кілька літаків Військо-повітряних сил США із гуманітарною допомогою.

"Всі казали, що так не підходить, дочекайтесь, поки уряд попросить нас, вони, можливо, не потребують цих літаків, - розповів чиновник, - Однак Трамп наполіг на своєму: "Ні, я хочу відправити туди щось просто зараз".

За словами чиновників та радників американського президента, він просто не хоче орієнтуватися всі ці "9000 рівнів" бюрократії під час кризових ситуацій.

Президент США Дональд Трамп визнав втручання Росії у справи США. Заявив про це під час зустрічі з прихильниками у штаті Огайо. Трамп сказав, що Росія, Китай і, можливо, Північна Корея втручаються у справи США, і ця діяльність може розширитися внаслідок зростання економіки країни.

Зараз ви читаєте новину «Обмовки і безглузді міжнародні дзвінки: які дипломатичні ляпи допускав Дональд Трамп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути