Ексклюзиви
субота, 19 грудня 2020 07:30

Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР

Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР
Андрій Сахаров / Wikipedia

19 грудня 1986-го радянський лідер Михайло Горбачов звільнив фізика, лауреата Нобелівської премії миру, співтворця водневої бомби, захисника прав людини і дисидента Андрія Сахарова, а також його дружину Олену Боннер з заслання в Горькому. Цей крок розцінили у світі як бажання Горбачова зменшити політичні репресії в СРСР.

Сахаров давно критикував радянську владу. Він був засуджений до заслання в 1980-му - після осуду радянського вторгнення в Афганістан.

Сахаров став символом радянських дисидентів і героєм для багатьох на Заході. Горбачов, який обіцяв послабити репресії, визнав, що його звільнення покаже, що гласність і перебудова в СРСР справді відбуваються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачов клопотав за повернення Сахарова із заслання

Зі своєї сторони, Сахаров був радий спробам Горбачова послабити репресії і навіть поїхав в США, щоб просити американців допомогти Москві з реформами.

Колишній політв'язень Сахаров став членом З'їзду народних депутатів СРСР в 1989-му. Він підтримував реформи Горбачова, але різко критикував їх повільність.

Помер дисидент від серцевого нападу 14 грудня 1989-го в Москві на 68-му році життя. Він не дожив менше року до розпаду СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути