четвер, 29 липня 2021 18:38

Обливав спиртом геніталії і підпалював: лікаря судитимуть за катування протестувальників

Обливав спиртом геніталії і підпалював: лікаря судитимуть за катування протестувальників
Руїни міста Хомс в Сирії / Getty Images

Сирійського лікаря звинуватили в Німеччині в злочинах проти людяності за тортури людей у ​​госпіталях на батьківщині й убивстві щонайменше одного з них. Про це заявила прокуратура 28 липня.

Алла Муса приїхав до Німеччини 2015 року й займався медичною практикою до арешту торік. Його звинувачують у тортурах у госпіталях сирійських міст Хомс і Дамаск, повідомила прокуратура. Серед інших злочинів, Муса намагався зробити людей безплідними. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили найжорстокішу терористичну організацію

Мусу звинувачують у вбивстві, тяжких тілесних ушкодженнях, замаху на тілесні ушкодження та небезпечних тілесних ушкодженнях. Після початку повстання проти диктатора Башара Асада 2011 року протестувальників часто заарештовували й катували. Мирних жителів, яких вважали представниками опозиції, доставляли до госпіталів, де їх катували, а іноді вбивали.

У лютому німецький суд визнав колишнього співробітника секретної поліції Асада винним у сприянні тортурам ув'язнених. Цей знаковий процес стане прецедентом для інших аналогічних справ, за словами правозахисників.

Ейада аль-Гаріба визнали винним у співучасті в злочинах проти людяності й засудили до 4,5 років в'язниці. Це був перший випадок, коли суд за межами Сирії виніс вирок у справі про те, що сирійські чиновники вчинили злочини проти людяності. Німецькі прокурори застосували принцип універсальної юрисдикції щодо серйозних злочинів.

У цьому випадку прокуратура звинувачує сирійського лікаря, що він облив спиртом геніталії хлопчика і чоловіка та підпалив їх у госпіталі в Хомсі. Його також звинувачують у тортурах ще дев'яти осіб в тій же лікарні 2011-го за побиття їх ногами.

В обвинувальному висновку перераховані й інші випадки тортур у госпіталі в Хомсі. Лікар підвішував людей до стелі, бив пластиковою палицею, виливав легкозаймисту рідину на тіло і підпалював його. Мусу звинувачують у тому, що вдарив ногою по відкритій інфікованій рані пацієнта, залив дезинфікуючим засобом і підпалив.

В одному випадку 2012 року Муса жорстоко побив ув'язненого. Коли чоловік захищався, Муса за допомогою медсестри збив його з ніг і після цього ввів токсичну речовину, яка вбила пацієнта.

У червні спецлітаком з Сирії до Києва повернули українку з сімома дітьми. Вона кілька років пробула в сирійському таборі, де живуть сім'ї терористів ІДІЛ.

Зараз ви читаєте новину «Обливав спиртом геніталії і підпалював: лікаря судитимуть за катування протестувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути