понеділок, 09 жовтня 2023 13:33

Нобелівську премію з економіки вручили за дослідження ролі жінок на ринку праці

Нобелівську премію з економіки вручили за дослідження ролі жінок на ринку праці
Премію імені Нобеля з економіки вручили жінці, яка вивчала гендерний розрив на ринку праці. Фото: twitter.com/NobelPrize

Цьогоріч премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля отримала професорка Гарвардського університету Клаудія Голдін.

Вона розвинула розуміння результатів ринку праці, повідомив 9 жовтня Нобелівський комітет.

"Голдін переглянула архіви та зібрала дані зі США за понад 200 років, що дозволило їй продемонструвати, як і чому гендерні відмінності в доходах і рівнях зайнятості змінювалися з часом. Лауреатка економічних наук зробила перший комплексний розрахунок заробітку жінок та їхньої участі на ринку праці. Дослідження Голдін показують причини змін, а також основні чинники, через які досі зберігається гендерний розрив", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру

Історично склалося, що більшу частину гендерного розриву в доходах можна пояснити відмінностями в освіті та виборі професії. Однак Голдін довела, що основна частина цієї різниці в доходах зараз припадає на жінок, які працюють в одній професії. Водночас вона в основному виникає з народженням першої дитини.

Голдін показала, що участь заміжніх жінок на ринку праці зменшилася з переходом від аграрного до індустріального суспільства на початку ХІХ ст, але потім почала збільшуватися із зростанням сфери послуг на початку ХХ ст. Голдін пояснила цю закономірність як результат структурних змін і еволюції соціальних норм щодо жіночих обов'язків.

Рівень освіти жінок постійно зростав, і в більшості країн з високим рівнем доходів він зараз значно вищий, ніж у чоловіків. Голдін також продемонструвала, що доступ до протизаплідних таблеток відіграв важливу роль у прискоренні цих революційних змін, пропонуючи нові можливості для планування кар'єри.

Попри модернізацію, економічне зростання та зростання частки зайнятих жінок у ХХ ст, протягом тривалого часу розрив у доходах між жінками й чоловіками майже не зникав.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Уже назвали лауреатів премії з фізіології та медицини, фізики, хімії та літератури.

Церемонія нагородження Нобелівської премії миру запланована в мерії Осло на 10 грудня - у річницю смерті Нобеля. Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.).

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з економіки вручили за дослідження ролі жінок на ринку праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути