понеділок, 24 квітня 2017 13:28

Небесне око людства: телескоп "Хаббл" святкує день народження
7

27 років тому на орбіту вивели телескоп "Хаббл"
Фото: Wiki
27 років тому на орбіту вивели телескоп "Хаббл"
27 років тому на орбіту вивели телескоп "Хаббл"
27 років тому на орбіту вивели телескоп "Хаббл"
27 років тому на орбіту вивели телескоп "Хаббл"

За 27 років на орбіті він став легендою. Зробив кілька мільйонів фото і безліч відкриттів, що перевернули уявлення про Всесвіт. Подарував людям сотні знімків космосу небаченої краси та якості.

24 квітня 1990 року шатл Discovery вивів на орбіту телескоп "Хаббл", названий на честь американського астронома Едвіна Хаббла. Це стало початком нової ери у дослідженні космосу.

"Найбільший оптиміст не міг передбачити 1990 року, до якої міри "Хаббл" перепише всі наші підручники з астрофізики і планетології", - каже адміністратор NASA Чарлі Болден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп "Хаббл" побачив найстарішу і найдальшу галактику

Статус головного "небесного ока" телескоп отримав не відразу. Після запуску виявилося, що оптична система має серйозний дефект. Підрядники виготовили неякісне головне дзеркало. Знімки були нечіткими.

1993 року астронавтам вдалося виправити дефект. На телескоп поставили спеціальну систему коригування. Процедура її встановлення стала однією з найскладніших в історії астронавтики. Результат не забарився. Якість зображень зросла. Знімки "Хаббла" стали науковою сенсацією. Важко переоцінити внесок цього орбітального телескопа в науку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп "Хаббл" зробив барвистий знімок полярного сяйва на Юпітері

"Хаббл" дав змогу вперше визначити вік Всесвіту. За його допомогою астрономи провели дослідження пульсарів. Визначили, що з моменту Великого вибуху минуло 13,8 млрд років.

Телескоп зіграв найважливішу роль у виявленні прискорення, з яким розширюється Всесвіт. Приніс вирішальні докази існування надмасивних чорних дір у центрах галактик.

Серед найбільших досягнень телескопа – спостереження "глибокого поля". Протягом багатьох днів "Хаббл" фіксував світлове випромінювання, що приходить до нас з темної ділянки неба. Виявив тисячі вкрай віддалених і надзвичайно давніх галактик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі знімки, зроблені телескопом "Хаббл" 2015 року

"Хаббл" і нині проникає в глибоке минуле Всесвіту. Спостерігає об'єкти, які сформувалися на дуже ранніх етапах його історії. Цю естафету перехопить його наступник – значно більший телескоп "Джеймс Вебб".

Космічний телескоп "Джеймс Вебб" учені створювали 20 років. Назвали на честь колишнього керівника NASA. "Джеймс Вебб" у 100 разів потужніший за "Хаббл". Його планують запустити 2018 року.

Телескоп "Джеймс Вебб" простежить за кожним етапом історії Всесвіту впродовж десятків мільярдів років. Зможе зібрати світло від найперших об'єктів у космосі та зафіксувати галактики, зірки і планетарні системи, на яких може бути життя.

Зараз ви читаєте новину «Небесне око людства: телескоп "Хаббл" святкує день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути