вівторок, 06 липня 2021 09:06

Навала з Білорусі: Литва потерпає від нелегальних мігрантів

Навала з Білорусі: Литва потерпає від нелегальних мігрантів
ЄС не визнає легітимність білоруського режиму. Фото: Reuters

Кількість мігрантів, які намагаються незаконно потрапили в ЄС через кордон Білорусі з Литвою, перевищила 1 тис. осіб. Це вдвічі більше, ніж за останні кілька днів.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що уряд Литви має негайно діяти задля зміцнення зовнішнього кордону Євросоюзу, повідомляє портал ЄС.

"Ми обговоримо ситуацію безпрецедентної міграційної кризи, з якою стикається Литва. Режим Білорусі використовує міграцію, щоб чинити тиск на Литву й на Євросоюз. Ми переконані, що європейські інституції нададуть необхідну допомогу для покращення захисту зовнішніх кордонів. Якщо раніше говорили про 600 незаконних мігрантів, то впродовж кількох днів ситуація погіршилася", - сказав він.

ЄС не визнає легітимність білоруського режиму. За словами Науседи, є прямий зв'язок між санкціями проти Білорусі, запровадженими з боку ЄС, і діями, які самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко здійснює зараз на кордонах.

"Мігранти, які перетинають кордон, є інструментом політичних маніпуляцій", - додав президент Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко намагається "затопити" ЄС біженцями з Близького Сходу

Уряд Литви оголосив режим екстремальної ситуації у зв'язку з великими потоками нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю. Оперативним главою з екстремальної операції призначили міністра внутрішніх справ Литви Агне Білотайте. Для нелегальних мігрантів обладнали 835 місць для розселення, з яких уже зайняли 500.

Цьогоріч у Литву з Білорусі намагалися потрапити 822 незаконних мігрантів. Це в 10 разів більше, ніж за весь 2020 рік. Мігранти із Сирії та Іраку прибувають до Мінська рейсами з Багдада. Потім державні турагентства Білорусі доправляють їх автобусами до литовського кордону.

Зараз ви читаєте новину «Навала з Білорусі: Литва потерпає від нелегальних мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути