пʼятниця, 18 червня 2021 13:24

Лукашенко намагається "затопити" ЄС біженцями з Близького Сходу

Лукашенко намагається "затопити" ЄС біженцями з Близького Сходу
Білоруси, одягнені як ОМОНівці, проводять акцію протесту на польсько-білоруському прикордонному переході 5 червня 2021 року в польських Бобровников. Білоруські дисиденти, які втекли від режиму в Польщі, вимагають від ЄС та інших західних країн ввести додаткові економічні санкції проти режиму Лукашенка / Getty Images

Литва розглядає можливість будівництва огорожі на кордоні з Білоруссю. Глава МВС країни Агне Білотайте оцінила, що інвестиції можуть становити €15 млн.

Кордон між країнами завдовжки майже 680 км. Але огородили поки що ділянку в менш як 80 км. Понад 90 км кордону взагалі не можна огородити, бо вона перетинає озера, болота й річки. Литовці мають намір побудувати 508 км спеціального забору, обладнаного датчиками руху й камерами. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько арештованої Софії Сапеги попросив Лукашенка помилувати її

Річ у тім, що з Білорусі через Литву в ЄС сунуть потоки нелегальних мігрантів, які шукають притулку в Євросоюзі. Вільнюс не сумнівається, що нелегальні мігранти стали "гібридною зброєю" в руках режиму Олександра Лукашенка. Про це заявив глава литовського МЗС Габріеліус Ландсбергіс. Нелегальні мігранти летять із Багдада й Стамбула до Мінська, а звідти в Литву.

Про допомогу Литві заявив глава МЗС Греції Нікос Дендіас під час візиту до Вільнюса. Він порівняв дії Білорусі щодо нелегальних мігрантів із діями Туреччини, сусідньою з його країною, яка так само шантажує владу ЄС. Ландсбергіс говорить про необхідність обговорити цю тему на форумі Євросоюзу.

Служба охорони державного кордону Литви попередила, що понад 1 тис. мігрантів вже можуть перебувати в Мінську, готуючись перейти кордон із Литвою та ЄС. Практично щодня вони йдуть невеликими групами, щоб нелегально перетнути кордон.

З початку року в Литві затримали орієнтовно 400 нелегалів, що в чотири рази більше, ніж торік. Деякі з них намагаються потрапити з Литви на захід ЄС через Польщу. Лише останніми днями прикордонна служба затримала на литовському кордоні дві групи, які довільно покинули литовські центри для іноземців.

Тільки в четвер в аеропорту Мінська приземлився Boeing-777 іракських авіаліній з понад 500 пасажирами. В Іраку немає безвізового режиму з Білоруссю, тому Мінську довелося заздалегідь видавати візи всім іракцям на борту.

Є багато ознак того, що це наслідки заяв Лукашенко. Він наприкінці травня заявив, що Білорусь більше не припинятиме контрабанду наркотиків і нелегальних іммігрантів у ЄС.

"Для такої кількості людей неможливо обійти білоруських прикордонників і залишитися непоміченими. Раніше були ситуації, коли відносини Білорусі з ЄС погіршувалися, і чиновникам наказували не звертати уваги на контрабанду й нелегальних іммігрантів. На це не зважали або прикордонників направляли на інші ділянки, а певні зони кордону спеціально оголювали, створюючи так звані канали", - каже колишній білоруський прикордонник, який утік з країни від репресій.

Цього тижня посли країн ЄС ухвалили рішення про запровадження нових санкцій проти білоруських чиновників і організацій, причетних до примусової посадки пасажирського лайнера авіакомпанії Ryanair у Мінську. Ідеться про заборону на отримання віз і заморожування активів для 78 осіб і семи організацій, відповідальних за репресії в Білорусі й примусову посадку літака Ryanair 23 травня.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко намагається "затопити" ЄС біженцями з Близького Сходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути