Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 12:20

Науковці дослідили кількість мікропластику в Чорному морі

Науковці дослідили кількість мікропластику в Чорному морі
Турецькі вчені проводять дослідження в Чорному та Мрамуровому морях. Фото:dha.com

Забруднення Чорного моря мікропластиком, зокрема біля берегів Туреччини, становить понад 1 млн частинок на кожен квадратний метр поверхні моря.

"Кількість мікропластику зростає з кожним днем, так само як розширюються площі, де він присутній. Риби, що харчуються планктоном, часто приймають його за їжу, оскільки вони мають приблизно однаковий розмір. Мікропластик також може змішуватися з планктоном і потрапляти таким чином в організм риби", - сказала доцент Ульген Айтан, яка очолює дослідження Університету Реджепа Таїпа Ердогана, пише DHA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ потрапив у п'ятірку міст світу з найбруднішим повітрям

Вона вказала на те, що під час дослідження мікропластик, розмір якого до 5 мм, виявили навіть у крихітних організмах зоопланктону. Причина забруднення - діяльність людини.

"Чорне море не захищене від мікропластику. Це дренажна зона не лише для 6 приморських країн, але і для 22 інших. Більше пластмас потрапляє в море з кількох причин: від незаконних звалищ до неправильного поводження з відходами", - сказала вона.

Дослідники наголошують на тому, що у світі вже не лишилося жодного моря, де не було б мікропластику, і він загрожує здоров'ю людей, оскільки зустрічається не лише у воді.

"Пластмаса є не тільки в аквакультурі, а й у воді, яку п'ємо, у повітрі, яким дихаємо, та у всіх видах обробленої їжі", - наголосила Айтан.

Дослідження триває. Його проводять в Чорному та Мармуровому морях. Робота науковців стосується як оцінки впливу мікропластику на морський харчовий ланцюг, так і впливу на здоров'я та життя людини, а також пошуку способів протидії негативному впливу мікропластику на довкілля.

4 мертвих сірих китів за 9 днів викинуло в затоці Сан-Франциско, США. Науковці з'ясували, що 1 кит загинув після зіткнення з кораблем. У самки глибокі рани біля щелепи та шиї.

Зараз ви читаєте новину «Науковці дослідили кількість мікропластику в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути