пʼятниця, 02 серпня 2019 19:42

НАТО готує відповідь на розміщення Росією нових ракет в Європі

НАТО готує відповідь на розміщення Росією нових ракет в Європі
Єнс Столтенберг розповів про майбутню стратегію НАТО. Фото: Reuters

НАТО розглядає свої можливості у відповідь на розміщення Росією в Європі нових ракет.

"Сьогодні ракетний договір припиняє своє існування, оскільки Росія розмістила ракетну систему SSC-8", - заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі.

"Нові російські ракети мають ядерний потенціал, мобільні, і їх важко виявити. Вони можуть досягти європейських міст за кілька хвилин, обмежують можливість завчасного попередження і зменшують поріг для застосування ядерних озброєнь у збройному конфлікті", - заявив він.

"Усі члени НАТО погоджуються, що ці ракетні системи порушують Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, і Росія продовжує розробляти і встановлювати ці системи, незважаючи на багатолітні зусилля США і союзників", - додав Столтенберг.

Внаслідок небажання Росії повернутися до дотримання положень ракетного договору Сполучені Штати ухвалили рішення вийти з договору, яке сьогодні набуває чинності.

"Це рішення підтримано усіма членами НАТО, оскільки жодна міжнародна угода не буде ефективною, якщо вона дотримується лише однієї стороною", - підкреслив Столтенберг.

В Європі немає нових американських ракет, але Росія розмістила нові ракети у Європі. Генеральний секретар заявив, що НАТО відреагує зваженим і відповідальним чином на суттєві ризики, які створює російська ракетна система SSC-8. Альянс не буде вдаватися до поспішних кроків, незважаючи на погоджений пакет заходів у відповідь на дії Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вводять санкції проти "Північного потоку-2"

"Ми розглядатимемо наші опції обережно. Ми вирішили працювати над такими питанням як навчання, розвідка, спостереження і збір даних, розвиток повітряної і ракетної оборони, а також над потенціалом звичайних озброєнь. Ми також забезпечимо, щоби наша стратегія ядерного стримування залишалася безпечною, захищеною і ефективною. Деякі з цих заходів можуть бути втілені швидко, а для інших знадобиться час", - сказав він.

Усі дії НАТО будуть збалансованими, скоординованими і оборонними.

2 серпня Сполучені Штати Америки офіційно вийдуть з договору про заборону ракет середньої та малої дальності. 1987-го його підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган. Забороняє виробляти, випробовувати, розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування дальністю від 500 до 5500 км.

Зараз ви читаєте новину «НАТО готує відповідь на розміщення Росією нових ракет в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути