четвер, 01 серпня 2019 14:15

Росії дозволять вдарити ракетами по Україні

Росії дозволять вдарити ракетами по Україні
Микола Бєлєсков: якщо угоди не виконуються, накопичується озброєння, мир підтримується просто за рахунок гарантії повного взаємного знищення у разі агресії. Фото: apostrophe.ua

2 серпня Сполучені Штати Америки офіційно вийдуть з договору про заборону ракет середньої та малої дальності. 1987-го його підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган. Забороняє виробляти, випробовувати, розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування дальністю від 500 до 5500 км.

2 лютого США через дії Російської Федерації припинили свої зобов'язання за договором і почали процес виходу. Завтра він має завершитись.

Кремль не виконував умови договору, тож він фактично накладав обмеження тільки на США. Вашингтон не став довго з цим миритись. Тепер у Росії повноцінно розв'язані руки - буде нарощувати свій військовий арсенал.

Про це в інтервю говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

- З травня 2013 року Сполучені Штати у переговорах з Росією піднімали питання стосовного того, що РФ створила та тестує заборонену ракету 9М-729. За 6 років Вашингтон не зміг переконати Москву змінити свою позицію, - пояснює експерт. - Єдине, що зробили росіяни, - визнали сам факт існування такої ракети. Наполягають, що вона не заборонена договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Росія з 2017 року почала масове виробництво і розгортання цього озброєння. Тож угода стає нелогічною. Обмежує лише Америку.

Другий фактор, що підірвав угоду про РСМД, - це Китай. Він не підписував жодних домовленостей. Тож не має жодних обмежень. За кілька останніх років створив найбільший у світі арсенал ракет, що досягають забороненої дальності. Америка та Китай зараз перебувають у натягнутих стосунках. Тож заборонене озброєння дає Пекіну відчутні переваги у цьому протистоянні. Попередній та нинішній очільник індійсько-тихоокеанського командування США наполягали, що угода про ракети середньої та малої дальності просто обмежує Америку і дає переваги Китаю. Тож порушення з боку Росії та наявність третього сильного гравця поховали угоду про РСМД.

Які будуть наслідки цього рішення? Почнеться нова гонка озброєнь?

- Гонка озброєнь триває і зараз. Китай вже має потужний арсенал. Росія теж накопичує озброєння, але намагається це приховати. Америка, у свою чергу, вже запланувала тести крилатої та балістичної ракети на серпень і листопад. Є певний ризик накопичення такого озброєння.

Але угоди з контролю самі по собі не є цінністю. Щоб вони були ефективними, має бути воля країн. Якщо вони не виконуються, накопичується озброєння, і мир у світі буде підтримуватись за рахунок гарантії повного взаємного знищення у разі якоїсь агресії. Сам факт існування великої кількості зброї не означає, що треба готуватися до активної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея випробувала небезпечну зброю

Росія спробує скористатись офіційним скасуванням договору? Як?

- Буде розвивати наземні пускові установки. Вони порівняно дешеві в обслуговуванні. Тож крах угоди РСМД відкриває для Москви нові можливості. Може навіть не приховувати свої наземні установки. З іншого боку, Кремль навряд виставлятиме їх на показ. Ракетна система наземного базування не з'явиться на наступному параді на Червоній площі. США та РФ борються за позицію Європи. Остання хоче зберегти середню лінію, сподівається, що Росію можна "перевиховати", живе в ілюзіях. А саме європейському континенту найбільше може загрожувати гіпотетична війна між Москвою та Вашингтоном - стануть театром бойових дій. Тож Росія не буде масово демонструвати ракети. Триматиме їх десь за Уралом, звідки до наших кордонів їх можна перекинути за 5 днів.

Кремль може використати цю зброю проти України?

- Якщо моделювати ситуацію, що РФ використає ці ракети проти нас, вони не зможуть отримати стратегічну перевагу після одного залпу. Не знищать повністю можливості наших Збройних сил. Російська військова промисловість створює за рік до 300 таких ракет. Для накопичення стратегічного арсеналу такими темпами треба 5-7 років. Навіть якщо через якийсь час він буде у розпорядженні Кремля, не використають їх усі проти України. Для росіян ці ракети, в першу чергу, - фактор стратегічного стримування НАТО і США.

Як Україна має діяти в умовах, коли росіяни накопичують ракети забороненої дальності?

- Треба провадити асиметричні заходи. Дзеркально відповісти не можемо. Створити власний арсенал ракет не маємо фінансової змоги. Якщо ж пустимо весь бюджет на це, зможемо виробити до 200 одиниць озброєння. За рахунок цього не вдасться стримувати ворога.

Тож треба довести до розуму нашу ракетне сімейство "Вільха". Досягти дальності 200 кілометрів. У випадку активних бойових дій треба буде відстрілювати тисячі таких ракет за день. А зараз наш військово-промисловий комплекс виробляє їх критично мало - до кінця року будемо мати лише кілька сотень. Маємо також налагодити виробництво пускових установок. Від Радянського Союзу спадкували 60-65 штук. Треба більше. Маємо також піклуватися про розосередження та безпеку арсеналів. У випадку масштабного наступу росіяни будуть стріляти саме по ним.

Дональд Трамп говорив, що що хоче укласти нову угоду з Росією про контроль над озброєннями. Яка вона має бути, щоб дійсно стати дієвим запобіжником від гонки озброєнь?

- Щоб нову угоду не спіткала доля договору про РСМД, росіяни мають вважати її вигідною для себе. Дональд Трамп бачить нову угоду ще за участю КНР і більш всеохоплюючою. Хоче прописати правила щодо різних ракетних систем - стратегічних, середньої дальності. Це буде дуже важко здійснити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вводять санкції проти "Північного потоку-2"

Чому? Росія та Китай не зацікавлені у новій угоді?

- Москва і Пекін можуть тиснути на США. Мовляв, вони готові на нову угоду, але Америка має знищити усі свої крилаті ракети повітряного та морського базування. Угода РСМД на них не поширювалась - за нею були заборонені тільки системи наземного базування. СРСР мав їх багато, США - ні. Америка мала і має досі багато ракет морського та повітряного базування. Після підписання договору 1987-го Вашингтон зберіг можливості наносити удари вглиб Євразії. А Росія такої змоги не має.

Тож КНР і РФ можуть поставити Америці ультиматум. Навряд Вашингтон на це піде. США як держава, що проектує свою силу через океан, покладається на системи морського та повітряного базування. Відмова від них може сильно вдарити по міжнародному авторитету. США налаштовані на продовження активної політики у Євразії, аргумент у вигляді систем морського та повітряного базування у цьому сенсі дуже потрібен.

Як далі будуть розвиватися події?

- США у переговорах з Росією, в першу чергу, зацікавлені не у відновлені угоди про ракети середньої та малої дальності, а у скороченні тактичної ядерної зброї. Про це Кремль не готовий говорити. Ядерна зброя - один зі стовпів, на якому стоїть Росія. Всеосяжна угода, якої прагне США, надто нереалістична. Є дуже багато пунктів, щодо яких сторони навряд зможуть досягти компромісу. Те, що може бути у реальній перспективі, це - діалоги між Америкою, РФ і Китаєм щодо скорочення озброєння. Навряд ці розмови конвертуються у якусь офіційну угоду. Це вимагає високого рівня довіри, якої зараз немає між сторонами переговорів.

Практика показує, щоб усвідомити реальну важливість договорів щодо обмеження озброєнь, світ має пройти якесь потрясіння. Умовно пережити ще одну Карибську кризу, щоб реально усвідомити загрози.

Директор Євразійського центру Атлантичної ради, екс-посол США в Києві Джон Гербст виступив на слуханнях у Сенаті та розповів про військово-технічну підтримку України в її протистоянні російській агресії.

Зараз ви читаєте новину «Росії дозволять вдарити ракетами по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути