неділя, 21 серпня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наскільки страшна загроза для Запорізької АЕС?" – Андрій Чубик

"Наскільки страшна загроза для Запорізької АЕС?" – Андрій Чубик
Старший науковий співробітник програми "Енергетика, Україна та Східна Європа" аналітичного центру Globsec Андрій Чубик вважає, що Росія діє методами, аналогічними найнебезпечнішим терористам у світі / Ukraine Analytica

Думки у виданні EUobserver старшого наукового співробітника програми "Енергетика, Україна та Східна Європа" аналітичного центру Globsec у Братиславі Андрія Чубика.

Росія цілеспрямовано стріляє важким озброєнням по ядерним об'єктам України. Використання Кремлем АЕС у рамках військової тактики огидно суперечить міжнародному гуманітарному праву. Очевидно, Росія використовує ці об'єкти як склади для військових припасів і як "безпечні" коридори для військ, безсердечно розраховуючи, що секретний характер об'єктів зробить їх несприйнятливими для українських контратак.

Поведінка Москви нагадує поведінку терориста. Росія має можливість використати ситуацію для вимагання у демократичного світу

Поведінка Москви радше нагадує поведінку терориста. Недавній обстріл Запорізької АЕС був не просто випадковим обстрілом, а наголосив на прямій загрозі руйнування атомного реактора. Враховуючи відсутність контролю над об'єктом та його паливними зборками, у Росії залишається можливість через нерегулярних найманців, таких як ПВК "Вагнера" використовувати ситуацію для шантажу всього демократичного світу.

Українські та міжнародні військові, ядерні експерти та "Міжнародне агентство з атомної енергії" недостатньо врахували можливість того, що Росія може навмисне розмістити війська в безпосередній близькості від ядерних об'єктів та загрожувати руйнуванням реактора, щоб шантажувати Україну і демократичний світ як найгірший терорист.

З 3 березня російські війська не раз застосовували важке озброєння, бронетехніку і танки для нападу на інфраструктуру діючих реакторів, адміністративну будівлю та навчальний центр на Запорізькій АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Свідчення, що з'явилися незабаром після цього, розходилися з ранніми коментарями МАГАТЕ, яке визнавало серйозність нападу, але підкреслювало, що дія відбувалася далеко від реакторів.

Навіть, якщо реактори добре захищені від пошкоджень, системи охолодження йдуть по зовнішніх з'єднаннях трубопроводів. Крім того, резервні дизель-генератори, електричні підстанції та диспетчерські мають лише помірний захист.

Мінування шляхів та непередбачувана поведінка російських військ дедалі більше підривають здатність фахівців адекватно реагувати на можливі аварії на Запорізькій АЕС

А мінування під'їзних шляхів і непередбачувана поведінка російських військ, що базуються там, дедалі більше підривають здатність офіційних осіб і фахівців адекватно реагувати на можливі надзвичайні ситуації та аварії на Запорізькій АЕС.

Після окупації АЕС Росія встановила в цьому районі міни, розмістила на станції численні війська, озброєні важким озброєнням, і направила на АЕС групу фахівців "Росатому".

Кремль стверджує, що об'єкт належить "Росатому" і, отже, АЕС має працювати відповідно до його вказівок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Український персонал залишається на станції та продовжує забезпечувати її безпечну експлуатацію, технічне обслуговування та контроль. Український оператор атомної енергетики також відновив зв'язок із системами спостереження об'єкту і продовжив виробництво електроенергії для "Об'єднаних енергосистеми України".

Проте стає дедалі очевиднішим, що Москва прагне змінити режим роботи АЕС та використати ситуацію в інших незаконних цілях. Можливі поточні або майбутні сценарії включають, але не обмежуються такими:

Перший. Росія намагається відключити Запорізьку АЕС від "Об'єднаних енергосистем України" та перенаправити хоча б частину її потужностей на постачання електроенергії в окупований Крим та південний схід України.

Другий. Росія використовує Запорізьку АЕС як військову базу – саме існування атомної станції діє як щит, який запобігає українським контратакам і змушує союзників Києва обмежувати військову підтримку і навіть закликати Україну відкласти наступ. На фоні недавніх успіхів України під Херсоном Росія розпочала обстріл об'єкту та території навколо нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна" - чеський кримінолог Петр Пойман

Третій. Запорізька АЕС – приклад успішного використання палива Westinghouse ВВЕР-1000 на атомних блоках радянської споруди. У зоні відпрацьованого ядерного палива знаходяться відповідні рештки, які можуть бути вивезені росіянами та використані з метою шантажу або для висунення звинувачень у тому, що Україна чи західні партнери намагалися створити ядерну зброю на цьому полігоні.

Четвертий. Можлива поява найманців ПВК "Вагнера" на Запорізькій АЕС підвищить ризик підривної діяльності та подальшого звинувачення Росією України у будь-якій трагедії.

П'ятий. Запорізька АЕС має терміново стати демілітаризованою зоною разом із прилеглим містом Енергодар під контролем спеціального контингенту ООН та регулярної місії МАГАТЕ на майданчику.

Той самий підхід Росія використала в зоні відчуження Чорнобильської АЕС після 24 лютого 2022 року. Кремль використав Чорнобильську зону відчуження як склад військових вантажів та базу для перегрупування військ під час бойових дій навколо Києва.

Росія відступила з ЧАЕС наприкінці березня, але знищила сучасну лабораторію, що займалася дослідженням радіоактивних відходів, та вкрала високоактивні зразки радіонуклідів

Ці дії Москва зробила, оскільки Україна утрималася від обстрілу у напрямку АЕС. Зрештою, Росія відступила з цього району наприкінці березня, але не раніше, ніж знищила сучасну лабораторію, що займалася дослідженнями радіоактивних відходів на АЕС, і, як повідомляється, вкрала високоактивні зразки радіонуклідів.

Залишається незрозумілим, чи була лабораторія розграбована звичайною піхотою, чи нерегулярними чеченськими найманцями, чи спеціальною командою "Росатома".

МАГАТЕ залишалася досить стриманим щодо дій Росії навколо ЧАЕС і щодо зростання загроз аварій на майданчику в зоні відчуження. Організація швидше стверджує що ризики обмежені та керовані.

Черговий штурм у напрямку Південно-Української АЕС, розташованої за кількасот кілометрів на захід від Запорізької АЕС, вдалося запобігти завдяки мужньому опору українських військ.

Усім має бути ясно, що Росія навмисне розгорнула важке озброєння проти ядерних об'єктів і використала їх для прикриття своїх військ і шантажу контрагентів методами, аналогічними діям найнебезпечніших терористів у світі.

Демократичний світ тепер має жорстко відреагувати на ці дії шляхом додаткової спільної підтримки операцій України зі звільнення своїх територій та військової поразки Росії.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Наскільки страшна загроза для Запорізької АЕС?" – Андрій Чубик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути