неділя, 13 листопада 2022 01:29

Населення Землі перевищить вісім мільярдів - Гутерріш

Населення Землі перевищить вісім мільярдів - Гутерріш
Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш прив'язав війну в Україні до світової кризи. Фото: eastnews

Наступного тижня населення світу має досягти восьми мільярдів людей.

Водночас у світі сотні мільйонів людей, які страждають від голоду, та рекордна кількість біженців. Про це йдеться у статті Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

"Якщо ми не подолаємо зяючу прірву між заможними та незаможними, ми створимо світ з населенням 8 мільярдів людей, наповнений напруженістю та недовірою, кризою та конфліктами", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світу загрожує найбільший економічний спад за останні 80 років - ООН

Він зазначив, що лише жменька мільярдерів володіє таким самим багатством, як найбідніша половина світу, тоді як один відсоток найбагатших людей отримує п'яту частину світового доходу. Громадяни найбагатших країн можуть розраховувати прожити на 30 років довше, ніж мешканці найбідніших.

Говорячи про кліматичну кризу, що прискорюється, і нерівномірне відновлення після COVID, Гутерріш зауважив, що "у міру того, як в останні десятиліття світ ставав багатшим і здоровішим, ця нерівність також зростала".

"Ми рухаємося прямо до кліматичної катастрофи, а викиди та температура продовжують зростати. Повені, урагани та посухи спустошують країни", - сказав він.

Тим часом війна в Україні продовжує підживлювати продовольчу, енергетичну і фінансову кризи, що продовжуються, сильніше за все вдаряючи по економіках, що розвиваються, оскільки Глобальний Південь стикається з величезними боргами, зростанням бідності і голоду, а також зростаючими наслідками кліматичної кризи, заявив Гутерріш.

Він вважає Чорноморську зернову ініціативу, що реалізується за посередництва ООН, важливим способом пом'якшення глобальної продовольчої кризи, полегшення голоду та порятунку життів.

Росія вторглася в Україну і перекрила експорт українського зерна морем. Пізніше сторони за участі Туреччини украли зернову угоду, за якою експорт деяких продовольчих товарів з українських портів був відновлений.

29 жовтня Росія заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

2 листопада президент країни-агресорки Володимир Путін заявив про "відновлення участі" в "зерновій угоді". Вагому роль у цьому відіграла принципова позиція світової спільноти, зокрема, ООН і Туреччини.

ООН повідомляє, що 10 млн т зерна та інших продуктів харчування було експортовано з України відповідно до угоди, що допомогло запобігти глобальній продовольчій кризі.

Зараз ви читаєте новину «Населення Землі перевищить вісім мільярдів - Гутерріш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути