середа, 13 липня 2022 00:15

NASA показали перше кольорове фото раннього Всесвіту, зроблене телескопом "Джеймс Вебб"

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і голова NASA Білл Нельсон у прямому ефірі з Білого дому показали унікальний знімок з космічного телескопа "Джеймс Вебб".

На ньому зафіксоване скупчення галактик, що демонструє найраніше зображення Всесвіту зроблене коли-небудь до цього, пише Reuters.

На знімку зображене масивне скупчення галактик SMACS 0723 віком 4,6 млрд років. SMACS 0723 має значну масу, через що гравітація спотворює світло розташованих за ним зірок, змушуючи промені огинати масивний об'єкт з різних сторін. Цей ефект має назву "гравітаційне лінзування".

За словами голови NASA, принаймні одна зі слабких, старих світлових плям, що з'являються на "фоні" фотографії датується понад 13 млрд років. Це робить його всього на 800 млн років молодшим за "Великий вибух".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У космосі сфотографували унікальне явище

"Це нове вікно в історію нашого Всесвіту.І сьогодні ми побачимо перше світло, яке сяє через це вікно. Світло з інших світів, що обертаються навколо зірок далеко за межами нашої власної галактики. Це приголомшливо для мене", – заявив Байден під час передпоказу.

Офіційна презентація інших фотографій з телескопа Джеймса Вебба відбудеться 12 липня. Організатори обіцяють упродовж 2 год. публікувати один за одним знімки разом з роз'ясненням, що на них та яке значення це має для науки.

Автор: facebook.com/NASAWebb
  Перша кольорова фотографія раннього Всесвіту, зроблена космічним телескопом "Джеймс Вебб"
Перша кольорова фотографія раннього Всесвіту, зроблена космічним телескопом "Джеймс Вебб"

Наприкінці квітня торік телескоп Hubble зробив світлину туманності Намисто, яка розташоване на відстані 15 тис. світлових років від Землі. Hubble також сфотографував на початку серпня спіральну галактику IC 1954 в сузір'ї Годинник. Галактика в цьому сузір'ї розташована за майже 45 млн світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «NASA показали перше кольорове фото раннього Всесвіту, зроблене телескопом "Джеймс Вебб"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути