вівторок, 27 листопада 2018 06:05

Народилися перші в світі генетично модифіковані немовлята – китайський вчений

Народилися перші в світі генетично модифіковані немовлята – китайський вчений
Хе Цзянькуй заявив про народження генетично модифікованих близнят. Багато вчених засудили редагування генів ембріонам. Фото: jqknews.com

Вдалося створити перших у світі генетично модифікованих людей, заявив китайський учений Хе Цзянькуй з Південного науково-технологічного університету в Шеньчжені.

Нещодавно народилися близнята, чиї гени скоригували за допомогою генної інженерії, пише meduza.

Використана технологія дає змогу знайти в ДНК потрібний ген, видалити чи змінити його. Новонародженим дівчатам скоригували ген, щоб знизити ризик зараження ВІЛ. Втручання в ДНК відбулося незабаром після їхнього зачаття.

Батько дівчат є ВІЛ-інфікованим.

Близнята Лулу й Нана цілком здорові, заявив учений у відеозверненні. Також він сказав, що генна інженерія покликана зцілювати успадковані хвороби. Технологія не призначена для зміни зовнішності чи здібностей дитини. Це має залишатися під забороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стійкі до антибіотиків - повідомили про небезпечну знахідку на МКС

Заяву Хе Цзянькуя про народження перших у світі немовлят із модифікованими генами не підтвердили незалежні джерела, повідомляє Associated Press. Кілька учених, які ознайомилися з матеріалами, зазначили, що поки рано говорити, чи метод спрацював і чи не було завдано шкоди здоров'ю.

Деякі науковці засудили втручання в гени ненароджених немовлят. "Цей експеримент на людях не виправданий ні з моральної, ні з етичної точок зору", – сказав доктор Кіран Мунсунуру з Університету Пенсильванії.

У Китаї, на відміну від багатьох країн світу, редагування людських генів не заборонене.

Міжнародна група дослідників винайшла новий спосіб боротьби з пандемією ВІЛ – генетично модифікований рис. Вчені із США, Великої Британії та Іспанії розробили новий штам рисової культури, який зможе керувати симптомами ВІЛ. Рис потрібен, насамперед, у країнах, де традиційні ліки важкодоступні.

Зараз ви читаєте новину «Народилися перші в світі генетично модифіковані немовлята – китайський вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути