четвер, 06 травня 2021 12:24

Найстарішою похованою людиною Африки виявилася 3-річна дитина

Найстарішою похованою людиною Африки виявилася 3-річна дитина
Загальний вигляд печери Панга-я-Саїді, де знайшли поховання / Мохаммад Джавад Шоаї

Археологи знайшли найбільш раннє людське поховання в Африці, у Кенії.

Щойно археолог Ніколь Бойвін уперше прибула на розкопки Панга-я-Саїді, то зрозуміла, що це особливе місце. Щоб дістатися до нього, треба було піднятися через густі ліси з прибережної рівнини в гірський регіон. Там виявили печерний комплекс, в якому знайшли рештки. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніше наскельне зображення човна

Печеру виявили 2008 року. З 2010-го там ведуть розкопки вчені з Інституту Макса Планка й національних музеїв Кенії. В одній із печер знайшли неглибоку круглу яму, в якій лежали щільно згруповані розкладені кістки. Після кількох місяців розкопок археологи виявили докази, що в цій ямі біля входу в печеру похована дитина 78 тис. років тому.

Після спеціалізованої обробки й аналізу двох зубів, які доправили в Національний дослідницький центр еволюції людини в іспанській Бургосі, учені з'ясували, що рештки зубів належать дитині у віці від двох до трьох років. Її пізніше назвали "Мтото", що на суахілі означає "Дитина". Наступні розкопки виявили череп і обличчя дитини з неушкодженою нижньою щелепою й кількома зубами, які не прорізалися.

Тепер, після аналізу, археологи вважають, що Мтото був похований невдовзі після смерті. Зігнуте тіло, знайдене лежачим на правому боці з підтягнутими до грудей колінами, указує на щільно закрите поховання з навмисною підготовкою. Положення голови в ямі передбачало, що могла бути опора, наприклад, подушка. Це вказує на те, що громада провела обряд поховання. Це найстаріше з відомих людських поховань в Африці.

Хоча знахідка Панга-я-Саїді є найранішим свідоцтвом навмисного поховання в Африці, дослідники кажуть, що поховання неандертальців і сучасних людей в Євразії нараховують до 120 тис. років - це дорослі, діти й підлітки. Вони вважають, брак доказів ранніх поховань в Африці може бути пов'язаний із упередженістю археологічних експедицій, сконцентрованих в Євразії та інших частинах світу. А також із відмінностями в практиці поховання у давніх людей.На думку вчених, поховання померлих - культурна практика, яку поділяли Homo sapiens і неандертальці.

Походження сучасних людей простежено мінімум до 300 тис. років тому в Африці. Останнє відкриття датує найстаріше поховання на континенті 78 тис. років тому. В археологів постає запитання, чому такий розрив? Учені вважають, що на більшій частині африканського континенту варто провести додаткові археологічні роботи.

Зараз ви читаєте новину «Найстарішою похованою людиною Африки виявилася 3-річна дитина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути