вівторок, 06 червня 2017 17:49

На території СНД хочуть повернути кирилицю

На території СНД хочуть повернути кирилицю
Глава російського МОН Ольга Васильєва запропонувала повернути всі країни СНД до єдиного кириличного шрифту. Фото: РИА Новости

Міністр освіти і науки РФ Ольга Васильєва запропонувала повернути у всіх країнах СНД єдиний кириличний шрифт.

Перехід з кириличного алфавіту на латиницю після розпаду СРСР здійснюють в Узбекистані, Туркменістані й Азербайджані. Нещодавно до цих країн долучився Казахстан. Місцева влада заявила, що країна повністю перейде на латиницю з 2025 року. Про це повідомляє "РИА Новости".

"Останні 10 років була дуже велика тема: латинізація та арабізация шрифтів. Сьогодні ми повинні повернутися до єдиного шрифту на просторах СНД – кириличного. Тому що, як показують опитування, населення наше, найближчого зарубіжжя, все-таки говорить про його необхідність", - сказала Васильєва на III Лівадійському форумі. Захід проходив під темою "Русский мир и русский язык: исторические корни и направление развития".

На думку очільниці російського МОН, Росія повинна дуже чітко тримати свою позицію в питанні поширення кириличного шрифту. "Хоча за останні два десятиліття вона (позиція. - Gazeta.ua) була трохи ослаблена", - констатувала Васильєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казахстан переходить на латиницю

Сайт "На часі" розмістив "Маніфест української латинки". Найближчим часом адміністратори планують публікувати всі статті латинським шрифтом. А також подати нескладні програми для переведення будь-якого тексту з кирилиці на латинку.

Зараз ви читаєте новину «На території СНД хочуть повернути кирилицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути