пʼятниця, 24 вересня 2021 09:30

На Сардинії заарештували лідера каталонських сепаратистів

На Сардинії заарештували лідера каталонських сепаратистів
Долю лідера каталонських сепаратистів Пучдемона буде вирішувати італійський суд / Reuters

Лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона затримала в четвер, 23 вересня, італійська поліція на Сардинії.

Іспанія звинуватила колишнього главу Каталонії в підбурюванні до заколоту, заявивши, що він допоміг організувати референдум про незалежність 2017 року, який іспанський суд визнав незаконним. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про особливості життя у Барселоні

У березні Європарламент позбавив Пучдемона імунітету, яким той користувався як депутат з 2019-го. Кілька років він жив у добровільному вигнанні в Бельгії. У четвер вдень прилетів з Брюсселя у місто Альгеро на Сардинії, щоб відвідати міжнародну виставку каталонської культури Adifolk і зустрітися з регіональним главою на острові. В аеропорту його зупинила італійська прикордонна поліція. Його передали в розпорядження місцевого суду, який уповноважений ухвалити рішення про його звільнення або екстрадицію до Іспанії.

Адвокат Піджемона підтвердив затримання, додавши, що його провели на підставі європейського ордера на арешт від 14 жовтня 2019 року, дію якого призупинив Європейський суд. Ордер на арешт видала Іспанія, яка домагається екстрадиції борця за незалежність Каталонії.

У жовтні 2017-го лідери руху за незалежність Каталонії провели референдум про відокремлення від Іспанії. Він призвів до найбільшої за десятиліття політичної кризи в королівстві.

Після плебісциту каталонський парламент в односторонньому порядку проголосив незалежність. Це спонукало центральний уряд запровадити пряме правління з Мадрида і заарештувати лідерів сепаратистів. Верховний суд засудив 10 лідерів каталонських сепаратистів до тюремних термінів від 9 до 13 років. Ще трьох звинуватили в непокорі, але не було засуджено до ув'язнення. Сам Пучдемон переховувався в Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «На Сардинії заарештували лідера каталонських сепаратистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути