середа, 14 березня 2018 12:58

На масовий захід у Польщі викликали поліцію через привітання "Слава Україні"

На масовий захід у Польщі викликали поліцію через привітання "Слава Україні"
Поліція переписує паспортні дані заступника голови Волинської облради Олександра Пирожика Фото: Dzennik Wschodni

Через привітання "Слава Україні! Героям Слава!" під час поминальних заходів у селі Сагринь Люблінського воєводства в Польщі викликали поліцію.

Офіційна українська делегація, до якої увійшли посол України в Польщі Андрій Дещиця та заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар , приїхали у село Сагринь, щоб вшанувати убитих польською Армією Крайовою 1944 року українців.

Один з промовців завершив свій виступ традиційним українським привітанням "Слава Україні! Героям Слава!" Це був перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик. Присутнії на заході поляк протрактував це привітання як героїзацію Степана Бандери. Згідно з прийнятими недавно змінами до закону про Інститут національної пам'яті у Польщі, це заборонено. Тож чоловік викликав на кладовище поліцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщу щорічно виїжджатимуть до 300 тис. українців

"Майбутні покоління, якщо окремі недалекоглядні політики по обидві сторони кордону цього не розуміють, прийдуть до усвідомлення того, що в українців Бандера і УПА - герої. У поляків - інші. Лише тоді ми матимемо спільне майбутнє. Слава Україні!" - заявив Пирожик у своїй промові.

Поліцейські переписали паспортні дані Олександра Пирожика та поїхали. Тепер прокуратура у Гребешові має встановити чи відбулося порушення закону про Інститут національної пам'яті.

У березні виповнюється 74-та річниця акцій польських Армії Крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському і Томашовському повітах Польщі. У селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року загинули 606 осіб, зокрема 227 жінок та 151 дитина.

Зараз ви читаєте новину «На масовий захід у Польщі викликали поліцію через привітання "Слава Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути