Ексклюзиви
пʼятниця, 21 травня 2021 17:55

Молоді британці не хочуть монархії

Молоді британці не хочуть монархії
Королева Єлизавета ІІ через два роки відзначить 70 років на троні / Getty Images

Нещодавнє опитування у Великій Британії показало, що молоді британці не хочуть монархії та вважали б за краще встановити в країні республіку.

Опитування YouGov показує, що 41% британців, віком 18-24 роки воліли б обирати президента замість мати монарха, у порівнянні з 31% прихильників монархії. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Гаррі розповів, як після смерті матері підсів на алкоголь і наркотики

Це повна протилежність настроїв, які були два роки тому. Тоді опитування показало, що 46% молоді вважали за краще монархію й тільки 26% хотіли її зникнення.

Опитування YouGov провели поміж 4870 дорослих, віком 15-49 років. Воно також показало, що загалом 53% британців підтримують монархію. Це на 5% менше, ніж у такому ж опитуванні 2019-го. З-поміж людей, віком понад 65 років, 81% підтримує монархію. У цій групі ставлення практично не змінилося за два роки. Загалом підтримання ідеї обирати главу держави зросла з 26% 2019-го до 41% 2021 року.

Останнім часом королівська сім'я потрапляє в епіцентр скандалів. Принц Ендрю залишив королівські обов'язки через дружбу з засудженим сексуальним злочинцем Джеффрі Епштейном 2019-го. 2020 року принц Гаррі й Меган Маркл відмовилися від королівської служби й перебралися в США, де дають інтерв'ю Опрі Вінфрі, в яких звинувачують монаршу родину в нечуйності й расизмі. У квітні 95-річна королева втратила 99-річного чоловіка, принца Філіпа.

Королева править 68 років і готується відзначити платиновий ювілей 2023 року. Асоціація преси назвала її "символом стабільності нації". Попри те, що монархія втрачає привабливість у молоді, загалом королеву й монархію підтримав 61% британців. Менш ніж чверть вважає, що королівству варто стати республікою.

Опитування YouGov показало, що 58% британців, віком 18-24 роки, більше симпатизують Гаррі й Меган, а не монаршій родині, а 15% - старшим членам королівської сім'ї. Серед британців, віком понад 50 років, симпатії діаметрально протилежні. Підтримують королівську сім'ю й королеву 46% із них.

Зараз ви читаєте новину «Молоді британці не хочуть монархії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути