Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2022 10:39

Молдова не пропустила російських військових з Придністров'я

Молдова не пропустила російських військових з Придністров'я
Молдова відмовилася пропускати російських військових з Придністров'я. Фото: ілюстративне, eastnews.ua

Молдова відмовилася пускати до себе російських військових з так званої оперативної групи, що базується в невизнаному Придністров'ї. Російські війська назвали "незаконним формуванням, яке порушує статус нейтралітету".

У молдовському міністерстві закордонних справ знову наголосили на позиції влади щодо необхідності вивести російських військових і склади боєприпасів з території країни. Про це йдеться в заяві МЗС Молдови, оприлюдненій 21 липня.

"На територію Молдови допустили офіцерів так званого Оперативного угруповання російських військ – незаконного формування на території нашої країни, яке порушує статус нейтралітету", – ідеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Естонській розвідці припустили, коли закінчиться війна та де прорахувався Путін

Російське МЗС звинуватило Кишинів у перешкоджанні доступу російських "миротворців" до регіону й висловила "стурбованість тенденціями наближення Молдови до НАТО".

"Наша країна відкидає висунуті звинувачення, прямо зазначаючи, що у випадках несанкціонованого в'їзду окремих російських військовослужбовців вони були пов'язані з невідповідністю критеріям, встановленим у механізмі", – зазначають в МЗС Молдови.

Доповнюється.

Військовий контингент Російської Федерації в Придністров'ї має офіційну назву Оперативна група російських військ (ОГРВ). ОГРВ створена із залишків колишньої 14-ї російської армії, що була розміщена тут на початку 1990-х і брала активну участь у Придністровському конфлікті.

ОГРВ складається з двох окремих механізованих батальйонів (82-й і 113-й), які почергово змінюють один одного в порядку ротації, а також батальйону охорони й батальйону обслуговування. Загалом це – близько 410–420 військових. Однак РФ може збільшити його до 1700 осіб – саме таку чисельність вона задекларувала 1992 року, коли переоформила своїх військових на "миротворців".

2000 року на міжнародному саміті в Стамбулі Росія зобов'язалась вивести це угрупування до кінця 2004-го. Однак цього зобов'язання не виконала досі. Молдова вважає присутність ОГРВ у Придністров'ї незаконною і вимагає її виведення.

Зараз ви читаєте новину «Молдова не пропустила російських військових з Придністров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути