неділя, 22 квітня 2018 20:24

Миротворчі війська з Алжиру чи Бангладешу не зупинять війни з Росією

Миротворчі війська з Алжиру чи Бангладешу не зупинять війни з Росією
Михайло Басараб: Те, що відбувається з Україною, - сюрреалізм: ми зазнали вторгнення іншої держави, це міжнародна війна. Маємо діяти відповідно до міжнародного законодавства, а шляхи вирішення для цього пропонуються дуже екзотичні, які абсолютно не відповідають обставинам цієї агресії і окупації. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Миротворчі війська з Азії і Африки не зможуть зупинити війни на Донбасі, Австрії ж не вистачить власної армії. Окрім того, життя європейців цінуються вище.

Про це Gazeta.ua розповів український політолог Михайло Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бангладеш і Пакистан: військові яких країн можуть прийти на Донбас

"Президент говорить, що скоро отримаємо миротворців на Донбасі. Питання — хто ними буде? Чи зарадять вони цій проблемі? Маю великий скепсис. Якщо говоримо про миротворчі війська ООН — це не військові натівських держав. Переважно - з Азії і Африки. Якщо хтось думає, що військовим з Ефіопії, Алжиру, Бангладешу або Пакистану вдасться встановити сталий мир на Донбасі — це помилка. Крім того, масштаб протистояння багато в чому безпрецедентний для Європи після Другої світової. Можливо, і для всього світу, якщо зважати на те, які потуги зійшлися. Складно собі уявити адекватну миротворчу місію ООН, яка здатна буде розборонити конфліктуючі сторони всупереч їхній волі", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми проти заморожених конфліктів" - Швеція направить своїх миротворців на Донбас

На думку експерта, і Захід, і Порошенко необ'єктивно оцінюють ситуацію на Донбасі.

"Задум миротворчої місії - миротворці мають змусити сторони, які конфліктують, сісти за стіл переговорів або принаймні припинити протистояння. Тоді в якій кількості мають бути ці миротворчі сили, щоб змусити Росію припинити розстрілювати українське населення? Що це мають бути за військові? Яким озброєнням мають володіти? І чи погодяться політичні лідери держав, звідки приїдуть миротворці, брати на себе відповідальність за життя своїх військових? Якщо це стосується держав Азії і Африки — може, з цим простіше. Австрійці заявили, що готові сюди відправити своїх миротворців. Всієї австрійської армії не вистачить, щоб забезпечити адекватну присутність миротворчого контингенту на території Донбасу. Тоді країні просто доведеться перевезти свою армію на Донбас, а самій залишитися незахищеною. Дуже хочу подивитися на австрійських політичних лідерів після того, як загине хоча б один їхній солдат. Скільки дезертирів буде в цій армії? Яким буде градус політичної дискусії в самій Австрії? Це ж стосується будь-якої іншої західної держави. Там ставлення до життя військового трохи інше, аніж в Азії, Латинській Америці чи Африці.

Це виглядає як казка і самообман, яким займається український президент і наші західні колеги", - вважає Михайло Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миротворці на Донбасі: Турки готові допомогти

Українська влада розділяє питання Криму і Донбасу.

"Якщо говоримо про миротворчу операцію на Донбасі, чому не говоримо про таку саму в Криму? Там немає активних бойових дій, але на півострові Росія порушує міжнародне право і права громадян: викрадає, катує, переслідує за політичні погляди, релігійні переконання, займається політичними репресіями, вчиняє інші злочини, відповідальність за які передбачена міжнародним законодавством.

Турки хочуть взяти участь у миротворчій операції в Україні? Будь ласка! У нас є для вас чудовий майданчик — Крим", - говорить політолог.

На території України триває міжнародна війна, отже Україна має задіяти механізм міжнародного права, а не екзотичні методи, як деякі пропонують, вважає він.

"На будь-які безглузді пропозиції українського керівництва і західних політиків повинен бути здоровий тролінг з нашого боку. Те, що відбувається з Україною, - сюрреалізм: ми зазнали вторгнення іншої держави, це міжнародна війна. Маємо діяти відповідно до міжнародного законодавства, а шляхи вирішення для цього пропонуються дуже екзотичні, які абсолютно не відповідають обставинам цієї агресії і окупації. Тому якщо президент заявляє про миротворців і хизується, що це його ініціатива, закликає світову спільноту ввести миротворців на Донбас, то чому не запрошуєте їх на територію Криму. Оце вам приклад непослідовної позиції вищого політичного керівництва України, яке вреші-решт призводить до викривленого сприйняття на Заході ситуації в Україні або наших відносин з Росією. Це також викликає, мабуть, подив і нерозуміння у більшості українців. Потім президент дивується, що в нього низькі рейтинги. Це все наслідки його непослідовної позиції", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко звернувся до Путіна на "ти" і назвав відповідальним за війну в Україні

Миротворці, які прибудуть на Донбас із країн Євросоюзу, зможуть вирішити військовий конфлікт на користь України.

Про це розповів Пет Кокс, голова Європарламенту в 2002-2004 роках, керівник місії ЄП щодо реформування Верховної Ради України.

Зараз ви читаєте новину «Миротворчі війська з Алжиру чи Бангладешу не зупинять війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути