субота, 20 березня 2021 09:25

Минуло два місяці президентства Джо Байдена

Минуло два місяці президентства Джо Байдена
Інаугурація Джо Байдена / Reuters

20 березня 2021-го минає 2 місяці з часу інаугурації 46-го президента США Джо Байдена.

Церемонія Байдена відбулася за жорстких протиепідемічних і безпекових заходів у Вашингтоні.

Демократ Байден - найстаріший президент в історії США. На момент вступу на посаду йому виповнилося 78 років. За нього проголосували понад 81 млн американців, а за його суперника, експрезидента Дональда Трампа - приблизно на 7 млн менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США запровадили санкції проти Росії

Разом з Байденом присягу склала віцепрезидентка Камала Харріс. Вона стала першою жінкою в історії США на цій посаді. Свого часу стала другою чорношкірою, яку обрали в Сенат в січні 2017-го.

Команда Байдена закликала людей залишатися вдома, і 200 тис. квитків, які зазвичай продаються на інавгурацію, скоротили до 1 тис лише для членів Конгресу, колишніх президентів і високопосадовців.

В день інавгурації у Вашингтоні була 21 тис. солдатів Національної гвардії, багато з яких озброєні. Військові побудували навколо Капітолію "зелену зону", де звели паркан з колючого дроту. Посилені заходи безпеки були потрібними, бо прихильники Трампа 6 січня прорвалися у Капітолій, що призвело до евакуації законодавців та 5 смертей, включаючи одного поліцейського.

За 2 місяці Байден скасував ряд політичних рішень Трампа з різних напрямів - від змін клімату до імміграції, ініціював пакет економічної допомоги постраждалим від коронавірусу.

Припинив підтримку США війни в Ємені, наказав завдати авіаудари по проіранських бойовиках в Сирії. Радикального перегляду зовнішньої політики США не сталося. Байден зосереджений на внутрішній політиці та хоче звести до мінімуму політичний капітал, який має витрачати на зовнішню політику.

Зараз ви читаєте новину «Минуло два місяці президентства Джо Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути