неділя, 16 квітня 2017 12:18

Масове вбивство в університеті Вірджинії: божевільний розстріляв 32 людини

Масове вбивство в університеті Вірджинії: божевільний розстріляв 32 людини
В Університеті Вірджинії божевільний розстріляв 32 людини. Фото: QuotesGram

7.15 ранку. У гуртожитку Політехнічного університету штату Вірджинія, США, пролунали постріли. 19-річну Емілі Джейн Хілшер та її сусіда, 22-річного Райана Крістофера Кларка, розстріляли у власній кімнаті.

Вбивця повернувся до себе. Перевдягнув закривавлені джинси і білу майку. Почистив поштову скриньку. Написав передсмертну записку. Створив відеопослання. Витягнув вінчестер з комп'ютера. Разом з мобільним телефоном викинув його у ставок.

О 9.40 увійшов до навчального корпусу. Був озброєний пістолетами Glock 19 і Walther P22. Мав мисливський ніж і молоток. Також – 400 одиниць боєприпасів і 12 десятизарядних магазинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родини застрелених студентів отримають 11 мільйонів

Замкнув ланцюгом вхідні двері. Почав стріляти по студентах і викладачах усередині. Методично розстрілював беззахисних людей в одній аудиторії за іншою. За 10 хвилин після початку бійні, коли поліція почала оточувати будинок, покінчив життя самогубством.

У результаті стрілянини загинули 27 студентів і 5 викладачів. Ще 17 людей були поранені. За кількістю загиблих бійня на той момент стала найбільшою в США. Трагедія сталася 10 років тому, 16 квітня 2007 року.

Вбивцею виявився 23-річний студент університету Вірджинії Чо Син Хі. Навчався на факультеті англійської мови й літератури. Мав довгу історію психічних захворювань у початковій школі. Під час навчання у виші теж отримував допомогу у психіатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина у Каліфорнійському університеті: вбивця покінчив із собою

Попри це, психічний стан Чо Син Хі не викликав у лікарів та адміністрації університету особливого занепокоєння. Закон забороняв розповсюджувати історію його захворювань. Тому Чо Син Хі зміг безперешкодно придбати вогнепальну зброю і жити серед інших студентів у гуртожитку.

Добровільно лікуватися Чо Син Хі відмовився. Його психічні розлади, за свідченням сусідів по гуртожитку, почали загострюватися. Він став відлюдником. Надмірно дратувався. Розстріл готував заздалегідь.

18 квітня телекомпанія NBC отримала пакунок від Чо Син Хі, який він відправив у день злочину. Вклав у нього листа й відео, на якому пояснив мотиви вбивства. Провину за свій злочин поклав на багатих студентів та сусідів по гуртожитку, які нібито з нього знущалися.

Після трагедії ЗМІ, слідчі органи та громадськість звернули увагу на стан психологічної допомоги студентам американських вишів. Розкритикували лікарів, які дозволили Чо Син Хі відмовитися від лікування психічних хвороб. Також – адміністрацію університету, яка не відстежувала дані про психічний стан студентів.

Критиці піддали й поліцейські служби університету. Якби вони попередили інших студентів після стрілянини у гуртожитку, бійні в навчальному корпусі можна було б уникнути.

Легкість, із якою Чо Син Хі отримав вогнепальну зброю, відновила суперечки щодо законодавства про її доступність. За висновком слідства, якби психічні розлади Чо Син Хі були виявлені вчасно, він не зміг би так легко придбати зброю.

Наступний антирекорд за кількістю загиблих у США встановила стрілянина в Орландо (штат Флорида) 12 червня 2016 року. Американець афганського походження Омар Матін відкрив вогонь у гей-клубі. 50 людей загинули, 53 дістали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Масове вбивство в університеті Вірджинії: божевільний розстріляв 32 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути