четвер, 26 липня 2018 13:50

Хлопчик із інвалідністю написав книгу очима

Джонатан Брайан, 12 років, з англійського Вілтширу написав книгу очима. Хлопчик із інвалідністю не може ні говорити, ні рухатись. Він народився з важким церебральним паралічем. Пересувається на інвалідному візку.

Автор: CNN
  Джонатан Брайан написав книгу очима
Джонатан Брайан написав книгу очима

За допомогою електронної дошки Джонатан почав спілкуватися з батьками і навіть написав книгу. E-Tran - прозора пластикова дошка з буквами та системою кольорового кодування. Мама Джонатана тримає перед собою дошку і слідкує за рухами очей хлопчика. Він поглядом обирає літери, мама складає їх у слова, пише CNN.

Раніше батьки Джонатана спілкувались з ним за допомогою невербальних сигналів - посміхались чи хмурились. Шкільні педагоги не бралися вчити його.

Тоді мама Шанталь Брайан почала займатись з сином сама. По кілька годин на день вона вчила його читати та писати. Коли Джонатану виповнилося 9 років, він міг говорити, вимовляючи слова по буквах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина з інвалідністю тренує та мотивує здорових українців

12 липня вийшла друком книга мемуарів Джонатана "Око може писати". Вона складається з двох частин. Перша написана від імені матері. Жінка описала життя хлопчика до того, як він навчився читати і писати. Другу частину книги хлопчик написав сам. Працював над нею рік.

Джонатан називає себе "голосом для безмовних" і разом із матір'ю боротиметься за кращу освіту для таких дітей за допомогою благодійного фонду "Вчіть нас теж".

"Він твердо переконаний, що говорить від імені усіх людей, у яких немає свого голосу", - каже його мати.

Одеситка, хвора на дитячий церебральний параліч, стала професійною моделлю та знялася у декількох фотосесіях і рекламі. Діагноз не став перешкодою для втілення давньої мрії дівчини.16-річна Христина Ромайска завдяки зовнішнім даним і пробивному характеру знялася у фешн-сторі Андре Тана.

Зараз ви читаєте новину «Хлопчик із інвалідністю написав книгу очима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути