Ексклюзиви
субота, 31 жовтня 2020 23:59

Маггелан пройшов Протокою всіх святих

Маггелан пройшов Протокою всіх святих
Магелланова протока - східна частина / Wikipedia

1 листопада 1520-го, у День всіх святих, кораблі іспанського мореплавця Фернандо Магеллана увійшли в вузьку протоку на півдні Америки. Спочатку її назвали Протока всіх святих. Літописець Антоніо Пігафетта назвав Патагонською. Інші - протокою "Вікторії", в честь першого корабля, який у неї увійшов. Через 7 років назвали Магеллановою в честь відкривача. Іспанська імперія і генерал-капітанство Чилі використовували її як південну межу своїх земель. Магеллан встановив прапор на березі протоки та заявив, що це тепер власність королівства Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша навколосвітня подорож тривала три роки

Португальський дослідник і мореплавець на службі в іспанського короля Карла I став першим європейцем, який проплив протокою під час свого кругосвітнього плавання. Він призначався адміралом і губернатором всіх відкритих земель. Флот складався з 5 кораблів

У 1557-му губернатор Чилі Гарсія Уртадо де Мендоса наказав групі дослідників нанести на карту берегову лінію і дослідити флору і фауну її берегів. У 1558-му протоку вперше пройшли в обидві сторони.

Протока між Південною Америкою і архіпелагом Вогняна Земля завдовжки 574 км, завширшки 2,2-45 км і завглибшки від 20 м. Вона сполучає Атлантичний океан із Тихим. Небезпечна для мореплавання через підводні скелі, мілини та течії зі швидкістю до 25 км/год. Там часто штормить. Серед моряків, що її перетинають, існує традиція цілувати задля щасливого проходу ногу патагонця, що сидить у підніжжя пам'ятника Магеллану на березі протоки.

Зараз ви читаєте новину «Маггелан пройшов Протокою всіх святих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути