Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Лондон допоможе Києву придбати західні "крила свободи": що пише британська преса
7

Володимир Зеленський провів другий візит за кордон майже рік війни. Цього разу відвідав Лондон, звідки полетів до Парижа та Брюсселя. Візит важливий, щоб переконати західних партнерів дати Україні літаки та знову нагадати світові про війну. Лондон погодився вчити українських пілотів, і не виключає, що може відправити свої винищувачі, та штовхає інші країни НАТО йти у британському фарватері допомоги Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Лондон розгляне можливість відправити Києву винищувачі після візиту Зеленського", The Telegraph, Велика Британія

Британський прем'єр Ріші Сунак заклав основу для відправлення Лондоном винищувачів в Україну після пристрасного прохання Зеленського під час його несподіваної поїздки до Великої Британії.

Прем'єр доручив британському міністерству оборони вивчити можливість надання літаків та повідомив, що українські льотчики проходитимуть навчання у Великій Британії.

Раптова відкритість для виконання запиту України на літаки стандарту НАТО припала на день екстраординарної дипломатії.

Автор: Офіс президента України
  Володимир Зеленський та Ріші Сунак прилетіли на військовому гелікоптері до військового табору Лулворт у Дорсеті
Володимир Зеленський та Ріші Сунак прилетіли на військовому гелікоптері до військового табору Лулворт у Дорсеті

Зеленський, якого Сунак обіймав на льотному полі аеропорту Станстед, уже летів до Великої Британії літаком Королівських ВПС, коли стало відомо про візит. Його таємно планували протягом кількох місяців.

Звертаючись до депутатів та колег у Вестмінстер-холі, Зеленський сказав: "Я звертаюся до вас і до всього світу найпростішими і водночас найважливішими словами: "Дайте нам бойові літаки для України. Дайте нам крила свободи".

Автор: Getty Images
  Зеленський вручає серу Ліндсею Хойлу шолом із написом: «Бойові літаки для України – крила для свободи»
Зеленський вручає серу Ліндсею Хойлу шолом із написом: «Бойові літаки для України – крила для свободи»

Він подарував британському парламенту каску українського пілота винищувача з написом: "У нас є свобода. Дайте нам крила, щоб захистити її".

Зеленський також зустрівся з королем у Букінгемському палаці, і монарх сказав: "Ми турбуємося про вас, і думаємо про вашу націю".

Заклик дати реактивні літаки швидко підтримав колишній прем'єр і суперник Сунака серед консерваторів Борис Джонсон, який закликав Велику Британію дати Україні "додаткове військове обладнання, якого вона потребує".

Велика Британія навчатиме українських пілотів на тренажерах, які можна адаптувати для різних літаків. Це означає, що вони зможуть літати на літаках, наданих іншими країнами НАТО

Лондон навчатиме українських пілотів на тренажерах, які можна адаптувати до різних літаків. Це означає, що вони зможуть літати на літаках, наданих іншими союзниками по НАТО, а не Великою Британією. Багато союзників України мають винищувачі F-16 американського виробництва.

Відправлення британських літаків Typhoon утруднено, бо вони були збудовані спільно з Німеччиною, Італією та Іспанією. Це означає, що для реекспорту потрібне схвалення цих країн.

Автор: The Telegraph
  Країни НАТО в Європі, які мають літаки F-16
Країни НАТО в Європі, які мають літаки F-16

Даунінг-стріт заявляє, що навчання пілота тому, як використовувати один із британських літаків, зазвичай займає три роки, стверджуючи, що негайне надання літаків не допоможе. Але Зеленський пізніше пожартував, що українські пілоти вже тренуються 2,5 роки.

Нова готовність розглянути питання про надання Лондоном літаків для боротьби з винищувачами Володимира Путіна – помітні зміни навіть у порівнянні з тим, що було лише кілька тижнів тому. Це перегукується з аналогічними кроками у минулому, коли, зрештою, погоджувалися дати важку артилерію та танки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде в найближчі тижні" - Олег Жданов

У четвер Зеленський збирається повторити свої прохання про літаки у зверненні до Європарламента у Брюсселі. Він також наполягав на цьому під час зупинки в Парижі ввечері, щоб зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Автор: East News
  Президент України з главами Франції та Німеччини
Президент України з главами Франції та Німеччини

Виступаючи в Єлисейському палаці перед вечерею, Макрон сказав, що Франція "продовжить зусилля" з доставки зброї до Києва.

Автор: Getty Images
  Зеленський виступає з промовою у Вестмінстер-холі
Зеленський виступає з промовою у Вестмінстер-холі

Київ вважає, що рішення про західні літаки не буде таким затяжним, як щодо танків. Його можуть ухвалити на наступній зустрічі на авіабазі Рамштайн 14 лютого.

Сунак роз'яснив нову відкритість Великої Британії для винищувачів.

Перший крок до того, щоб дати літаки - мати пілотів, здатних ними користуватися - Ріші Сунак

"Коли йдеться про винищувачів, вони – частина наших розмов. Ми обговорювали це сьогодні та раніше. Ось чому ми оголосили, що навчатимемо українські ВПС на платформах стандарту НАТО. Перший крок до того, щоб мати змогу дати передові літаки – мати пілотів, здатних ними користуватися. Цей процес потребує певного часу. Ми розпочали його сьогодні, бо прагнемо підтримати президента Зеленського та Україну у досягненні перемоги. І нічого не виключаємо. Наше лідерство у цьому питанні - те, чим ми всі разом маємо пишатися. Я знаю, що президент Зеленський вдячний за це", - сказав він.

"Сьогодні я покину парламент, заздалегідь подякувавши всім вам за потужні англійські літаки", - сказав Зеленський.

Зеленський попередив, що існує ризик "застою" у війні, якщо не буде літаків та іншого ключового озброєння

На спільній прес-конференції Зеленський попередив, що існує ризик "застою" у боротьбі України проти Росії, якщо не буде літаків та іншого ключового озброєння. Київ та його західні союзники прагнуть максимально озброїти ЗСУ до весни, коли очікується новий російський наступ.

Посольство Росії в Лондоні попередило в середу, що постачання літаків означає, що Велика Британія нестиме відповідальність "за черговий виток ескалації і військово-політичні наслідки для європейського континенту та всього світу, що випливають із цього".

Зміна позиції Сунака, який відкрито розглядає відправку літаків в Україну, важлива. Але незрозуміло, коли і навіть, чи буде прийнято цей варіант. Даунінг-стріт дала зрозуміти, що рішення про надання літаків ще не ухвалили. Бену Воллесу, міністру оборони, доручено вивчити це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

"У нас понад 100 літаків Typhoon. Маємо понад 100 танків Challenger-2. Найкраще разове використання будь-якого з них – дати їх для захисту українців. Не в останню чергу тому, що саме так гарантуємо власну довгострокову безпеку", - сказав колишній прем'єр Джонсон.

Канцлер Шольц попередив, що Берлін не буде втягнутий у публічну війну за військову підтримку України.

Президент США Джо Байден заявив, що Америка не постачатиме Києву літаки F-16.

"Умілий "державний візит" Зеленського – ключовий крок у збереженні уваги Заходу до України", The Guardian, Велика Британія

Зеленський має багато екстраординарних талантів шоумена, але один із них - унікальна здатність звертатися до душі нації.

Озираючись назад, йому було б непробачно відвідати лише лідерів ЄС на зустрічі в Брюсселі, і не прилетіти до Великої Британії - великої європейської держави, яка від початку надавала не лише моральну підтримку, а й була в авангарді, даючи зброю, навчання, розвіддані. Лондон із 2014 року співпрацює з Україною, допомагаючи відновлювати військово-морський флот. Тому, коли просочилася інформація, що Зеленський виступить зі зверненням до лідерів ЄС у четвер, мало бути само собою зрозумілим, що він також приїде до Лондона. Але візит ретельно спланований тримали до останнього в таємниці.

Автор: Rex
  Ріші Сунак привітав Зеленського на Даунінг-стріт, 10 – важливий момент як для прем'єр-міністра Великої Британії, так і для українського лідера
Ріші Сунак привітав Зеленського на Даунінг-стріт, 10 – важливий момент як для прем'єр-міністра Великої Британії, так і для українського лідера

Цей візит важливий для Сунака. Як би він не заявляв про підтримку України чи не відвідував Київ, його особистість не може повністю викликати в пам'яті візит Джонсона у стилі Вінстона Черчілля або зав'язати такі ж відносини, що склалися між Джонсоном та Зеленським у вирішальні дні початку війни.

Для Зеленського це другий закордонний візит після поїздки 21 грудня до Конгресу США. І він не менш важливий.

У міру того, як війна досягає вирішального моменту, наближається очікуваний весняний наступ росіян, Зеленському доводиться ризикувати новими подорожами за кордон.

Зеленський розуміє, що через рік після початку війни йому доводиться тримати її в центрі уваги світу. Землетруси, внутрішня політика та музичні нагороди змагаються за новинний порядок денний

Зеленський чудово усвідомлює, що за рік після початку йому доводиться тримати війну в центрі уваги блукаючих західних умів. Землетруси, внутрішня політика та музичні нагороди змагаються за новинний порядок денний. У грудні він визнав: "Люди бачать війну у Instagram, у соцмережах. Коли їм набридне, підуть". Він пояснив, що така людська природа, і страхи змушують заплющувати очі. "Багато крові, це дуже багато емоцій", - говорив він.

Зеленський відчув, що увага світу слабшає. Як писав журнал Time, у більшості вечорів, коли він переглядає свій порядок денний, його список завдань пов'язаний не так із самою війною, як із тим, як її сприймають. Його місія в тому, щоб змусити вільний світ пережити цю війну так само, як Україна – як питання власного виживання.

Стоячи в камуфляжі поряд зі спікерами Палати лордів та громад, його послання було простим: "Не забувайте про Україну та цю війну в Європі".

Автор: Офіс британського прем'єра
  Зеленський звернувся до депутатів у Вестмінстер-холі у будівлі парламенту
Зеленський звернувся до депутатів у Вестмінстер-холі у будівлі парламенту

Попередня поїздка в США мала на меті зміцнити республіканців, що вагаються. Візит до Великої Британії спрямований не на зміцнення підтримки. Йшлося про подяку, церемонії та схиляння колін перед унікальною витримкою, виявленою Великою Британією під час Другої світової війни. Ця явно промова у стилі Черчилля, яку він виголосив у березні.

Найбільш змістовною частиною його промови була ідея, як багато поставлено на карту. За словами Зеленського, війна йде не лише за Україну, але за зміни у світі та загрозу міжнародному правопорядку. Стверджуючи, що Велика Британія "йде з нами в коаліції друзів та цінностей", він пообіцяв, що в майбутньому "не буде сірих зон, де людське життя не має значення".

Лондон навчить українських пілотів. Велика Британія готує ґрунт, щоб Європа могла запропонувати літаки

За риторичними обіцянками у візиті ховалися практичні вимоги. Уникаючи звучати як невдячний Олівер Твіст, який колись просив про більше, Зеленський спритно попросив літаки для України чи те, що він назвав "крилами для свободи". На практиці Велика Британія не має літаків, які йому потрібні, але, оголосивши, що Лондон навчить українських пілотів, Велика Британія готує ґрунт, щоб Європа могла запропонувати літаки.

Він також говорив про нову коаліцію для далекобійної зброї, яка завдасть ударів углиб окупованої Росією території, про необхідність віддати Путіна трибуналу за військові злочини, та необхідність більш ефективних санкцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Зеленському приємно, що лідери опозиції підхопили ці теми. Але на практиці британський уряд неоднозначно ставиться до створення спеціального трибуналу з військових злочинів для суду над Путіним у Гаазі.

Санкції, оголошені Лондоном щодо путінського оточення, мають елемент обіцянки. Набагато важливіше, як Захід збирається зупинити надходження нафтових доходів до російської скарбниці, незважаючи на встановлення граничних цін на сиру нафту та нафтопродукти. Фахівці з санкцій затято розходяться в думках, чи працюють стелі цін. Так само є дедалі більше свідчень, що Китай і Туреччина готові заповнити прогалини РФ у торгівлі, зокрема, щодо напівпровідників. Але Велика Британія може захотіти просунутися у питанні, чи можуть заарештовані активи РФ бути передані Україні, що вже є предметом законопроекту, представленого високим депутатом від Лейбористської партії Крісом Брайантом.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія тисне на Донбасі біля Бахмута, щоб виконати наказ Путіна, і захопити всю Донецьку та Луганську області до березня. Росіяни це роблять, незважаючи на втрати, щоб провести наступ до приходу в Україну західної бронетехніки. Але це також шанс для ЗСУ виснажити сили росіян, а потім наприкінці весни провести успішний контрнаступ. Україна опублікувала відео як бійці ПВК "Вагнера" б'ють свого пораненого командира, що свідчить про поганий моральний стан бійців цієї злочинної організації.

Зараз ви читаєте новину «Лондон допоможе Києву придбати західні "крила свободи": що пише британська преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути