пʼятниця, 05 листопада 2021 09:41

Литва розпочинає будівництво першої європейської стіни з Білоруссю
4

Білорусько-литовський кордон, 4 листопада 2021 року
Фото: Reuters
Білорусько-литовський кордон, 4 листопада 2021 року
Білорусько-литовський кордон, 4 листопада 2021 року
Білорусько-литовський кордон, 4 листопада 2021 року

Литва збудувала перші ділянки стіни на кордоні з Білорусією з того часу, як цього року з Білорусії почали прибувати мігранти з Близького Сходу та Африки.

ЄС обвинувачує Білорусь у тому, що вона навмисно посилає мігрантів до в'їзду до країн ЄС, Польщі, Литви та Латвії через територію Білорусі, щоб чинити тиск на блок. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кордон Польщі перейшла група людей зі зброєю

Білорусь неодноразово заперечувала це, але її самопроголошений президент Лукашенко заявив, що його країна більше не зупинятиме мігрантів, бо санкції ЄС виснажують її ресурси.

Усі три країни ЄС приставили до кордону ділянки з колючого дроту, щоб зупинити мігрантів. Минулого тижня Литва розпочала зведення перших ділянок огорожі з сітки заввишки 3,4 метра, увінчаного 0,6 метра колючого дроту.

"Напевно, неможливо побудувати абсолютно непереборну перешкоду, тому, гадаю, цей бар'єр теж можна подолати. Але це займе багато часу і ми зможемо відреагувати", - сказав головний прикордонник на півдні Литви Віргіліюс Раугале.

Литва виділила 152 млн євро на будівництво 500 км стіни до вересня 2022 року. Стіну доповнює триметровий колючий дріт, та обладнання для відеоспостереження.

Понад 4000 мігрантів прибули до Литви з Білорусі цього року до серпня, коли країна вдалася до відправлення майже всіх нелегальних мігрантів до Білорусі. За даними литовської прикордонної служби, відтоді понад 5600 нелегальним мігрантам не дали в'їхати, зокрема 2300 із них у жовтні.

Міністерство оборони Польщі заявило у четвер, що білоруські солдати погрожували відкрити вогонь по польських військах прямо через кордон, що, за його словами, було спробою загострити кризу, пов'язану з мігрантами на їхньому спільному кордоні. Щоб зрозуміти масштаби "туризму" з Близького Сходу до Білорусі, достатньо завітати на сайт мінського аеропорту. Лише за останню добу, 3 листопада, тут приземлилося близько десятка пасажирських літаків із Сирії, Лівану, Туреччини, Єгипту та ОАЕ.

Зараз ви читаєте новину «Литва розпочинає будівництво першої європейської стіни з Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути