понеділок, 27 червня 2022 01:29

Литва проти Росії: розблокувати транзит у Калінінград буде непросто

Литва проти Росії: розблокувати транзит у Калінінград буде непросто
Литва ветуватиме проросійське рішення Єврокомісії. Фото: dw.com

Єврокомісія підготувала документ, який може розблокувати транзит підсанкційних товарів РФ через територію блоку в Калінінград.

"Якщо такий документ буде ухвалений і не буде належним чином опротестований, це не буде автоматично означати, що тільки Литва буде нести відповідальність за його остаточне виконання. Очевидно, що в ході реалізації правил транзиту Росія, безсумнівно, буде направляти свої погрози на Вільнюс. Литва залишиться одна без формального прикриття ЄС. Настане серйозна міжнародна політична криза", - сказав депутат Європарламенту Пятрас Ауштревічюс, цитує Delfi.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дісталося ЄС і НАТО: РФ погрозами відреагувала на блокаду Калінінграда

Документ буде опублікований наступного тижня.

Литва офіційно заявляє про свою незгоду. Будь-які поправки до регламенту без згоди постійних представників ЄС і Ради Міністрів недійсні й вимагають винесення питання на політичне обговорення, пояснив Ауштревічюс.

"Там Литва має право вето і, безсумнівно, буде мати підтримку інших країн ЄС", - додав він.

Парламентарій повідомив, що вже ініціював і відправив лист колег-депутатів Європарламенту з цього приводу в Єврокомісію.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва - найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Це дає додатковий контроль у регіоні.

Значення Калінінграда для Росії ще більше зросло у зв'язку із запланованим вступом Швеції та Фінляндії до НАТО. Адже Росія давно протестує проти присутності країн НАТО навколо Калінінграда.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Очільник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також, за словами Климова, "нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС".

Зараз ви читаєте новину «Литва проти Росії: розблокувати транзит у Калінінград буде непросто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути