Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2022 13:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Дісталося ЄС і НАТО: РФ погрозами відреагувала на блокаду Калінінграда

Дісталося ЄС і НАТО: РФ погрозами відреагувала на блокаду Калінінграда
У Росії пригрозили ЄС і НАТО через блокаду Калінінграда Литвою. Фото: pixabay.com

У Росії заявили, що транспортна блокада Литвою Калінінградської області "розв'язала Москві руки".

Російська Федерація пригрозила Євросоюзу й НАТО, мовляв "нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС". Про це 20 червня заявив очільник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов у Telegram.

"Якщо Євросоюз негайно не виправить нахабну витівку Вільнюса, то дезавуює для нас легітимність усіх документів про членство Литви в ЄС і розв'яже руки для розв'язання створеної Литвою проблеми Калінінградського транзиту в будь-який обраний нами спосіб", - зазначив російський чиновник.

Клімов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО, заявивши, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калінінград потрібно демілітаризувати - ексзаступник міноборони Польщі

Колишній Кеніґсберґ - територіально віддалена область РФ, яка не має прямого сполучення з іншою частиною держави. Здебільшого постачання в регіон здійснюється через Литву й Латвію.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва - найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Литва ще в лютому закрила свій повітряний простір для польотів з Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Тим часом Україна налагодила експорт зерна залізницею до Литви в обхід Білорусі. Пілотне перевезення вантажів між Україною та Литвою окупилося. Подальшу частоту рейсів визначатиме потреба компаній у перевезеннях і конкуренція з іншими перевізниками.

Зараз ви читаєте новину «Дісталося ЄС і НАТО: РФ погрозами відреагувала на блокаду Калінінграда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути