середа, 22 червня 2022 16:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Литва не чекає нападу Росії, але готова до інших рішень

Литва не чекає нападу Росії, але готова до інших рішень
Президент Литви Гітанас Науседа готується до відключення країни від електросистеми. Фото: eastnews.ua

У Литві готуються, що Росія відімкне її від регіональної електромережі.

Прямого вторгнення там не очікують, каже президент Литви Гітанас Науседа. Про це пише Reuters

"Я не вірю, що Росія кине нам виклик у військовому плані, тому що ми є членом НАТО. Ми готові до недружніх дій із боку Росії, таких як відключення від системи БРЕЛЛ або інших", – сказав Науседа.

БРЕЛЛ - Електричне кільце Білорусі, Росії, Естонії, Латвії та Литви. Це синхронний режим роботи енергетичних систем цих країн на єдиній частоті струму 50 Гц. Він діє з 2001 року. Встановлює загальні принципи організації роботи, обмін електроенергією та підтримку резервами у випадку аварій.

Литва теоретично готова до відключення від БРЕЛЛ. 2019 року країни Балтії вирішили поступово виходити з електричного кільця. Свої енергосистеми планують синхронізувати з європейськими через Польщу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США відреагували на погрози РФ Литві: готові захищати

2021-го Литва встановила обладнання на лінії електропередачі з Польщею.

Науседа додав, що санкції проти Росії потрібно розширювати.

"Ми з нетерпінням чекаємо на реалізацію наступних етапів санкцій. І було б дуже добре, якби Європейська комісія роз'яснила їх зміст російській владі", – сказав він.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Литва ще в лютому закрила свій повітряний простір для польотів з Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Тим часом Україна налагодила експорт зерна залізницею до Литви в обхід Білорусі. Пілотне перевезення вантажів між Україною та Литвою окупилося. Подальшу частоту рейсів визначатиме потреба компаній у перевезеннях і конкуренція з іншими перевізниками.

21 червня Литва заборонила перевезення санкційних товарів до Калінінградської області автомобільним транспортом. Зараз перепустки в Литву очікують майже 330 автопоїздів. Литовська митниця розвертає вантажівки на білорусько-литовському кордоні у пункті пропуску Мʼядинінкай.

Зараз ви читаєте новину «Литва не чекає нападу Росії, але готова до інших рішень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути