Ексклюзиви
неділя, 20 червня 2021 11:56

ЛГБТ-парад проводять 20 років і сприймають як фестиваль

ЛГБТ-парад проводять 20 років і сприймають як фестиваль
Марш під час параду Warsaw Pride в Варшаві, 19 червня / REUTERS

Тисячі людей пройшли маршем центром Варшави в суботу, 19 червня, на "Параді рівності".

Вони вимагали покласти край дискримінації ЛГБТ-спільноти, на тлі того, що, за словами учасників, триває наростання гомофобії в Польщі в останні роки. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд ухвалив закон про заборону "гей-пропаганди"

"Відвертих нападів на парад у Варшаві давно немає. Тут марш відбувається вже майже 20 років і це дало свої результати. Його сприймають радше як великий міський фестиваль. Приходить щороку багато людей, які не є з середовища ЛГБТ. Цим він схожий на торішні. Відмінності в тому, що це, ймовірно, перша така величезна міська подія від початку пандемії. Також в цьому році вперше дуже виразний білоруський акцент. Ціла платформа їхала з білоруськими прапороми і написом "Живе Білорусь", - розповідає Gazeta.ua журналіст із Варшави Ігор Ісаєв.

Права ЛГБТ стали центральною частиною ширшої боротьби в країні між опозиційними лібералами, які наголошують на необхідності в більш толерантному та інклюзивну суспільстві, й правлячими релігійними консерваторами, які засуджують те, що вони називають спробою зруйнувати традиційні цінності в переважно католицькій країні.

"Парад рівності - це свято ЛГБТ і всіх тих, хто змушений боротися за свої права. Гомофобія - величезна проблема в Польщі. Багато людей тут не можуть з цим впоратися, і накладають на себе руки. Становище ЛГБТ в Польщі трагічне", - каже 22-річний працівник ресторану Сильвестер Чімоховскі.

Політиків та духовенство звинувачують в розпалюванні гомофобії в Польщі. Деякі консерватори, в свою чергу, говорять, що нічого не мають проти геїв, але лише протистоять тому, що вони називають "ідеологією ЛГБТ".

Тим часом, в Угорщині націоналістичний уряд прем'єра Віктора Орбана, який є союзником правлячої партії Польщі "Право і справедливість", ввів новий закон, що забороняє "демонстрацію і пропаганду гомосексуалізму" серед осіб віком до 18 років.

Зараз ви читаєте новину «ЛГБТ-парад проводять 20 років і сприймають як фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути