Ексклюзиви
неділя, 22 липня 2018 13:23

"Лежав на пляжі і стікав кров'ю. Прикинувся мертвим, тому вижив" - свідки розповіли про подвійний теракт

"Лежав на пляжі і стікав кров'ю. Прикинувся мертвим, тому вижив" - свідки розповіли про подвійний теракт
Норвежський активіст Бьорн Ілер каже, що перестав боятися Андреаса Брейвіка після зустрічи з ним у суді. Фото Twitter

22 липня 2011 року громадянин Норвегії 32-річний Андреас Брейвік здійснив подвійний теракт. В урядовому кварталі столиці країни Осло підірвав автомобіль. Вибухівку виготовив самостійно. Для цього заснував ферму як прикриття і купував для неї тонни силікатних добрив. Їх використовував для виготовлення бомби.

За кілька годин після вибуху переодягнувся поліцейським і потрапив на молодіжний фестиваль Робітничої партії на острові Утойя. Там зібрав кілька десятків його учасників нібито для інструктажу. Відкрив по них прицільний вогонь. Правоохоронцям здався без спротиву. Пізніше заявив — намагався врятувати Європу від мусульманського засилля. Методи боротьби проти нього детально описав у "Декларації незалежності Європи 2083". Розмістив в інтернеті за кілька годин до подвійного теракту.

На острові загинули 69 осіб і отримали поранення майже 300. Загалом два теракти забрали життя 77 осіб.

Норвезький журналіст Йон Магнус розповів про вибух бомби в урядовому кварталі Осло. Редакція видання знаходилася біля будинку уряду.

"Скляні предмети полетіли через приміщення. Я визирнув через тріщину, яка утворилася у стіні, і побачив, що офіс прем'єр-міністра горить. Я бачив щонайменше три або чотири тіла, покриті ковдрами або куртками - не знаю, були вони мертві чи ні. Також бачив мертві тіла, які звисають з вікон. Я бачив, як десятки людей кричали і плакали, стікаючи кров'ю.. Я бачив тих, хто лежав мертвим на вулиці", - пригадав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час суду над Брейвіком невідомий влаштував акт самоспалення

Адріан Пракон отримав поранення під час розстрілу фестивалю на острові Утойя.

" Я бачив, як він цілиться в мене і подумав, що це кінець. Постріл влучив у плече. Я лежав на пляжі і стікав кров'ю, поки тривала стрілянина. Те, що прикинувся мертвим, врятувало мені життя. Спочатку я спробував пливти, але повернувся назад. То була б певна смерть. Я лежав на пляжі і робив вигляд, що я мертвий, ховаючись за тіло, що лежало поруч зі мною".

Люди кажуть на нього "Той, чиє ім'я не можна називати". Як Волдеморт із Гаррі Поттера. А я побачив, що то звичайна людина

"Я чув крики. Я чув, як люди благали про життя, і я чув постріли. Він просто розстрілював їх. Я був впевнений, що помру. Люди тікали. Вони панікували і лізли на дерева. Декого затоптали", - пригадує Ерік Курстгерде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не Брейвік, я не вбивав десятки людей" - Луценко

"Брейвік мав спокійний, зосереджений вигляд. Пригадую свої відчуття. "Я зараз помру, це моя остання хвилина", - подумав я. Уже змирився, що настав мій кінець. Майже відчув байдужість. А потім він прицілився, вистрілив і промахнувся. Куля пройшла в кількох сантиметрах від мене", - пригадував Бьорн Ілер. Він міг стати 78-ю жертвою Брейвіка.

"Я втратив близького друга у стрілянині. Це було справжнє кроваве місиво. Дехто вважає, що я маю ненавидіти Брейвіка, але це не так, – продовжує. - Мені до нього байдуже. Я готовий сісти поруч з ним і вислухати. Це цікаво. Запитати, як він до такого дійшов. Що примусило його до цього. Ми з друзями писали йому з проханням зустрітися, але він не відповів. Я боявся його, допоки не побачив під час судового слухання. В моїй свідомості Брейвік був монстром. Люди кажуть на нього "Той, чиє ім'я не можна називати". Як Волдеморт із Гаррі Поттера. А я побачив, що то звичайна людина".

На останньому засіданні суду зі слухання справи у червні 2012-го Брейвік зачитував з папірця заготовані тези. Нищівно критикував усе, що йому не подобається в його країні. Норвегію на Євробаченні представляв не етнічний норвежець, а народжений у Білорусі Олександр Рибак. Серіал "Секс і місто", який транслювався в Норвегії, чинить згубний вплив на суспільну мораль, зазначав убивця. Процитувавши статистику народжуваності в мусульманських країнах, він сказав, що не хотів допустити перетворення Норвегії на "мультикультурне пекло".

Вирок терористу винесли 24 серпня 2012-го. Засудили до 21-го року тюремного ув'язнення. Відбуває покарання у будівлі колишнього нацистського концтабору.

У квітні позаторік Брейвік подав до суду через "негуманні умови утримання". Меню змінюють раз на два дні, дають холодну каву, каже. Їжу у пластиковому посуді розігрівають у мікрохвильовці. Комп'ютер відключили від інтернету. Листи читають. Ізоляція у в'язниці негативно впливає. Суд визнав скарги безпідставними. За обмеження спілкування із зовнішнім світом Норвегія заплатить Андреасу $40 тис.

У січні 2017-го Брейвік говорив, що став ще радикальнішим через ізоляцію. Демонстративно піднімав руку в нацистському привітанні. Три місяці потому подав до апеляційного суду Норвегії скаргу на жорсткі умови утримання. Суддя її відхилив.

У червні минулого року Брейвік офіційно змінив своє ім'я та прізвище. Тепер воно звучить як Фьотольф Гансен. Адвокат сказав, що не має інформації про причини такого вчинку.

Зараз ви читаєте новину «"Лежав на пляжі і стікав кров'ю. Прикинувся мертвим, тому вижив" - свідки розповіли про подвійний теракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути