понеділок, 09 липня 2018 06:06

Лікує ревматизм і обмін речовин — на унікальному курорті людей занурюють у сиру нафту
9

У азербайджанському місті Нафталан існує санаторій, де гостям пропонують ванни із сирої нафти.

Нафталан, особливу сиру нафту, видобувають в однойменному місті протягом кількох сторіч. Місцеві називають її "густою кров'ю землі". Нафталан надто густий для продажу і переробки і не придатний для використання в якості палива. Людей купають у нафті із античних часів. Її підігрівають до 39º С. За відчуттям це схоже на шоколадні ванні чи шоколадне обгортання.Лікувальні характеристики обумовлені високим вмістом нафталіну, говорить CNN.

Курорт "Нафталан" заснували 1926-го. Тут знаходяться 9 готелів. В радянський час вони були популярними. Зараз пік сезону припадає на зиму та осінь. Тоді у дворах квітнуть троянди, а в повітря пурхають метелики. Готелі бронюють гості з усього світу. Щороку сюди приїжджаються 15 тис. осіб.

Теплий нафталан лікує близько 70 хвороб. Його використовують як протизапальний, дезинфікуючий та знеболюючий засіб. В залежності від схеми лікування, людину занурюють у ванну з нафтою повністю чи точково змащують нею ділянки шкіри.

"Доведено, що нафта ефективно лікує захворювань опорно-рухового апарату, шкірні, гінекологічні та урологічні захворювання та особливо хорошіь результати показує при лікуванні ревматизму", - зазначив Азер Вагіфов, головний лікар санаторію "Карабах".

Висока ефективність пов'язана із незвично високою концентрацією нафталіну (близько 50%). Його часто використовують для лікування шкірних захворювань, таких як псоріаз та екзема чи проти молі, пояснюють експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живуть краще, ніж люди — показали унікальний котячий острів

Легенда розповідає, що один із верблюдів захворів по дорозі. Він скотився у природний басейн із нафтою. Коли торговці поверталися кілька тижнів потому, вони побачили, що тварина повністю видужала.

Використання нафти відоме з ХІІ ст. Місцевий поет Нізамі Ганджаві описав, як її возили до сусідніх країн караванами. Через 100 років італійський мандрівник і купець Марко Поло описував, що нафту застосовують для лікування шкірних захворювань верблюдів та інших хвороб.

Закопування повністю на японський пляжах Ібушукі понад 300 років використовували аби лікувати ревматизм, епілепсію, параліч після інсульту та інші недуги. Нині "суна-мусі" (сонячні ванни) - це лише косметична процедура. Знаходяться пляжі на острові К'юшу.

Зараз ви читаєте новину «Лікує ревматизм і обмін речовин — на унікальному курорті людей занурюють у сиру нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути