четвер, 11 серпня 2022 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Латвія визнала Росію державою-терористкою

Латвія визнала Росію державою-терористкою
Сейм Латвії визнав Росію державою — спонсором тероризму. Фото: розміщене на pravda.com.ua

У четвер, 11 серпня, Сейм Латвії визнав насильство Росії щодо мирного населення України та інших країн тероризмом.

Саму Росію визнали державою, що підтримує тероризм. Відповідну заяву оприлюднили на сайті Сейму.

У ній латвійські депутати закликали держави Євросоюзу негайно призупинити туризм і обмежити видачу в'їзних віз громадянам Росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві хочуть позбавляти громадянства за підтримку агресії РФ

Також Латвія закликає збільшити військову, фінансову, гуманітарну і дипломатичну підтримку України і підтримати ініціативи щодо засудження військових дій Росії і притягнення винних до відповідальності.

Депутати просять ізолювати Росію від міжнародних і регіональних організацій та запровадити рівносильні санкції проти Білорусі як прихильника військової агресії Росії.

Конгрес США розробляє критерії для визнання Росії державою, яка спонсорує тероризм. Втім, на вже наявні санкції це значно не вплине тому, що обмеження, які застосовуються, коли країна визнається спонсором тероризму, схожі на ті, що вже наклали на РФ.

Україна наполягає на наданні Російській Федерації статусу країни-спонсора тероризму. Це допоможе накласти на неї додаткові обмеження, що заблокують можливість співпрацювати з агресором, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Держави-спонсори тероризму – список країн, які надають підтримку актам міжнародного тероризму, згідно з офіційною позицією американського Держдепу. Включення до списку спричиняє жорсткі економічні й політичні санкції США – заборону на постачання зброї, контроль експорту товарів подвійного призначення, заборони на економічну допомогу, а також накладення різних фінансових та інших обмежень.

Якщо Держдеп також ухвалить резолюцію, то Росія стане п'ятою країною у списку спонсорів тероризму. На цей час до нього внесені чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.

Зараз ви читаєте новину «Латвія визнала Росію державою-терористкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути