неділя, 14 серпня 2022 21:45

Латвія анонсувала рішення щодо російської мови

Латвія анонсувала рішення щодо російської мови
У Латвії заявили про боротьбу з наслідками русифікації. Фото: pixabay.com

Латвія обмежить використання російської мови.

Міністерство юстиції країни готує проєкт закону щодо обмеження використання російської мови на роботі та у громадських місцях. Про це заявив міністр юстиції Яніс Борданс, повідомляє Delfi.

На референдумі 2012 року майже 75% латвійців висловилися проти використання російської мови як другої державної, нагадав Борданс.

"Довготривалі наслідки русифікації виявляються у тому, що закріпилася практика одночасного використання латвійської і російської мови у повсякденному спілкуванні, закладах надання послуг, на робочому місці. Практика така, що латвійці мають знати російську мову в багатьох ситуаціях. Цього не можна допускати, окрім певних випадків, які будуть перераховані у законі. Але суспільство має знати, що латвійська мова має використовуватися у ділових відносинах і для спілкування на робочому місці", – заявив урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві закликали заборонити в'їзд росіянам на всю територію ЄС

Проєкт обговорять члени коаліції і після погодження позицій його можуть внести у Сейм.

Потенційно це може означати вилучення російської мови як додаткової до латвійської у різноманітних сервісах та обмеження на вимогу знання російської в описі вакансій.

"Наприклад, якщо роботодавець наймає 50 працівників і вимагає, щоб принаймні частина знали й використовували мову, яка не є офіційною мовою у ЄС, чи вказує, що знання російської буде перевагою – це потрібно буде обґрунтувати", – розповів Борданс.

11 серпня Латвія визнала насильство Росії щодо населення України та інших країн тероризмом. Російську Федерацію визнали державою, що підтримує тероризм.

Перед цим Латвія призупинила видачу в'їзних віз для громадян РФ.

Латвія запропонувала запровадити заборону на вʼїзд росіян до Європейського Союзу після російського теракту в українському селищі Оленівка.

Зараз ви читаєте новину «Латвія анонсувала рішення щодо російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути