вівторок, 18 січня 2022 17:24

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Країни Заходу присилають в Україну зброю і спецназ після провалу переговорів із Росією – що про нас пише світова преса

Після провалу переговорів між представниками Заходу та Росією минулого тижня, на початку цього в Україну прибули сенатори з обох партій США. Також Київ відвідав глава ЦРУ. Велика Британія почала поставки оборонного озброєння для України, а Канада прислала свій спецназ. На фоні цього в Київ повернувся колишній президент Петро Порошенко, якого обвинувачують у державній зраді, і щодо якого почався суд. Ось дещо з того, що протягом останніх днів писали про нас у світових ЗМІ.

"Двопартійна делегація Сенату США зустрілася з президентом України", CNN, США

Група з семи сенаторів США зустрілася у понеділок, 17 січня, з президентом Володимиром Зеленським на фоні загрози потенційного російського нападу на країну. Двопартійна делегація від демократів і республіканців висловила прихильність США до України.

Якщо Путін збирається увійти до України без серйозної боротьби, він у корені не розуміє український народ і його готовність боротися – сенатор з США

"Якщо Путін збирається увійти до України без серйозної боротьби, він у корені не розуміє український народ і його готовність боротися", — сказав сенатор-демократ.

"Для України дуже важливо, що ви з нами. Це свідчить про постійну двопалатну, двопартійну підтримку нашої держави, а також її суверенітету і територіальної цілісності", - сказав Зеленський під час зустрічі з делегацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупованому Донбасу загрожує фактичне приєднання до Росії - Боррель

У Міністерстві закордонних справ заявили, що очікують від делегації США переконливих рекомендацій для Конгресу щодо посилення санкцій проти Росії.

Візит відбувся після серії дипломатичних зустрічей минулого тижня, які, як сподівалися союзники з США і НАТО, спонукатимуть Росію припинити агресію проти України. Але на переговорах не досягли жодних проривів, бо Москва не взяла на себе зобов'язань щодо деескалації, а офіційні особи США і НАТО заявили, що вимоги Москви, зокрема, про те, що НАТО ніколи не має приймати Україну, позбавлені сенсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін підходить до завершення політичної кар'єри й налаштований повернути СРСР: що про нас пише світова преса

Минулого тижня представник США повідомив, що Америка має інформацію, що Росія підготувала групу оперативників для проведення фальшивої операції на сході України у спробі створити привід для вторгнення. А у п'ятницю, 14 січня, ряд українських урядових сайтів зазнав кібератаки.

Директор ЦРУ Білл Бернс зустрівся з Зеленським під час раніше запланованої поїздки минулого тижня.

Бернс "консультувався з колегами з розвідки через побоювання щодо подальшого вторгнення Росії в Україну. Вони обговорили оцінки ризиків. Перебуваючи в Києві, він мав змогу обговорити ситуацію з Зеленським та скоординувати зусилля щодо деескалації напруженості", - сказав представник США.

Автор: Reuters
  Російські військові навчання біля Ростова, неподалік українського кордону
Російські військові навчання біля Ростова, неподалік українського кордону

Офіційні особи США і європейські союзники попередили, що Москва отримає безпрецедентні економічні наслідки, якщо продовжить вторгнення в Україну.

"Якщо Росія хоче рухатися вперед за допомогою дипломатії, ми абсолютно готові зробити це в ногу з нашими союзниками. Якщо хоче піти шляхом вторгнення і ескалації, ми готові до цього теж, із твердою відповіддю", - заявив радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

"В Україну прилетіли літаки з британським озброєнням. Вони уникають повітряного простору Німеччини", Polskie Radio, Польща

За словами міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, Лондон дасть Києву легкі протитанкові системи оборони. Поставка озброєння розпочалася у понеділок, 17 січня. Дорогою на схід британські літаки уникають повітряного простору Німеччини, яка відмовляється надавати Україні військову підтримку.

"На фоні дедалі більшого залякування Росії, Велика Британія надала новий пакет допомоги в галузі безпеки для підвищення обороноздатності України. Ми вирішили забезпечити Київ легкими, протитанковими і оборонними системами озброєння. Крім того, невелика кількість британського персоналу проведе нетривалу початкову підготовку для українських колег, перш ніж повернутись до Британії", - повідомив Воллес у Палаті громад.

Автор: Reuters
  Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Велика Британія почала постачання Україні протитанкової зброї для самооборони
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Велика Британія почала постачання Україні протитанкової зброї для самооборони

Воллес не уточнив кількість чи тип зброї, але повідомив, що перші системи було доставлено у понеділок, і вказав, що вони носять оборонний характер.

"Уточнюю, підтримка стосується ближньої і явно оборонної зброї. Це не стратегічна зброя і вона не загрожує Росії. Вона призначена для використання з метою самооборони, і британський персонал, який проводить навчання на ранніх етапах, повернеться додому після їх завершення", - сказав міністр.

Велика Британія підтримує територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах, тобто з окупованим Кримом, і визнає право держав самостійно обирати союзи

Він додав, що Велика Британія беззастережно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах, тобто разом із окупованим Кримом, а також визнає право держав самостійно обирати свої союзи.

Воллес сказав, що Британія відкрита для двостороннього діалогу з Росією, і тому надіслав російському колезі Сергію Шойгу запрошення відвідати Лондон найближчими тижнями. Він додав, що вибір шляху діалогу чи конфронтації за Росією, і в останньому випадку вона має враховувати дуже серйозні наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці наповнюють кишені Путіна і б'ють по Україні – що про нас пише світ

"Нинішня прірва велика, але не є непереборною. Я ще сподіваюся, що дипломатія переможе. Вибір за президентом Володимиром Путіним. Чи вибере він дипломатію та діалог, чи конфлікт і його наслідки", - сказав Воллес.

Експерти зазначають, що британські літаки, що летіли на схід, не потрапили до повітряного простору Німеччини. Берлін послідовно відмовлявся постачати зброю Україні. Під час свого візиту до Києва глава МЗС Німеччини Анналена Бербок підтвердила, що Німеччина не підтримуватиме Україну додатковою військовою технікою.

Позиція влади Німеччини щодо постачання зброї добре відома і сягає корінням в її історію

"Позиція уряду Німеччини щодо постачання зброї добре відома і сягає своїм корінням у нашу історію", - сказала міністр.

Водночас вона заявила, що Німеччина "зробить усе", щоб гарантувати безпеку України, а можливе вторгнення Росії матиме "високу ціну".

"Велика Британія передає Україні протитанкову зброю, а Канада відправляє спецназ", Al Jazeera, Катар

Велика Британія почала постачання Україні протитанкової зброї, а Канада направила до Києва невеликий контингент спецназу через побоювання щодо можливого вторгнення Росії.

Події сталися після того, як міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров минулого тижня гнівно відкинув заяви США про те, що Москва готує привід для вторгнення в Україну, якщо дипломатія не досягне цілей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Планування нової агресії проти України йде активними темпами" – американська експертка Мелінда Гарінґ

Хоча Москва заперечує плани нападу, вона заявила, що може здійснити невизначені військові дії, якщо Захід не погодиться на список вимог, зокрема, на відмову Києву вступати в НАТО. Москва розглядає розширення Альянсу на схід як екзистенційну загрозу.

Але Вашингтон і союзники рішуче відкинули вимоги Москви, і переговори між Росією, США і НАТО завершилися без результатів. Відтоді Київ просить у західних країн зброю, щоб мати змогу краще захиститися.

Виступаючи в британському парламенті у понеділок, міністр Воллес заявив, що Велика Британія "вирішила постачати в Україну легкі протиброньові системи оборонної зброї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може отримати афганські вертольоти

Перше озброєння доставили у понеділок, і невелика кількість британського персоналу проводитиме навчання протягом короткого періоду, сказав він, не вказуючи кількість і тип зброї, що надсилається.

"Якщо танки вторгнуться в Україну, то ця зброя стане частиною захисного механізму", - сказав Воллес.

В окремій статті, опублікованій у понеділок, Воллес звернувся до заяв Росії про загрози зі сторони НАТО, заявивши, що Альянс "по суті, є оборонним".

Колишні радянські держави не "розширювалися на НАТО", але приєдналися добровільно. Кремль хоче показати Альянс як змову Заходу, щоб посягнути на його землі, але прийняття нових членів - природна відповідь цих держав на російську загрозу

"Колишні радянські держави не "розширювалися на НАТО", але приєдналися за власним бажанням. Кремль намагається представити Альянс як західну змову з метою посягнути на його територію, але насправді прийняття нових членів до Альянсу є природною відповіддю цих держав на російську загрозу", - написав Воллес.

У Києві міністр оборони України Олексій Резніков привітав підтримку Великої Британії, зазначивши, що наша країна "високо цінує рішення Лондона дати новий пакет безпеки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусь прибули війська РФ

Українські посадовці кажуть, що Росія може почати атаку на Україну з різних напрямків. Зокрема, з Білорусі. Російські та білоруські війська планують провести масштабні військові навчання наступного місяця, у тому числі біля кордону Білорусі з Україною.

Окремо в Канаді повідомили, що Оттава відправила в Україну спецназ. Підрозділ визначить шляхи допомоги українському уряду і допоможе розробити плани евакуації канадського дипломатичного персоналу у разі масштабного вторгнення.

Глава МЗС Канади Мелані Джолі зустрілася з українським прем'єром Денисом Шмигалем у понеділок у Києві під час візиту, спрямованого на обговорення зусиль щодо стримування "агресивних дій" Росії.

"Колишній президент України повертається до Києва, де його обвинувачують у державній зраді", The Guardian, Велика Британія

Колишній президент Петро Порошенко постав в Україні перед судом за обвинуваченням у державній зраді. За його словами, це політично вмотивована у справа. Вона стривожила західних союзників країни.

Порошенко прилетів додому у понеділок з Варшави, провівши місяць за кордоном. Він каже, що має намір очистити своє ім'я. Кілька тисяч прихильників вітали його в аеропорту Києва. Деякі несли банери з написами "Нам потрібна демократія" і "Зупинимо репресії".

Автор: Reuters
  Колишній президент Петро Порошенко на мітингу біля аеропорту після прибуття до Києва
Колишній президент Петро Порошенко на мітингу біля аеропорту після прибуття до Києва

З аеропорту Порошенко поїхав прямо в суд. Прокурори заявили, що він має внести 1 млрд грн застави або його візьмуть під варту на два місяці до розслідування і суду. Вони також вимагали від нього здати паспорт і заборонити виїзд з Києва.

Обвинувачення стверджує, що Порошенко причетний до продажу великої кількості вугілля, яке допомагало фінансувати підтримуваних Росією сепаратистів на сході України у 2014-2015 роках. Його активи заморозили в рамках розслідування обвинувачень у державній зраді, і йому загрожує до 15 років позбавлення волі, якщо його визнають винним. Порошенко обвинуватив прокуратуру у "ганебних діях" і "розділі" країни.

Автор: Reuters
  Колишній президент Петро Порошенко на мітингу біля аеропорту після прибуття до Києва
Колишній президент Петро Порошенко на мітингу біля аеропорту після прибуття до Києва

Він обвинувачує президента Зеленського у прагненні політичної дискредитації, щоб відвернути увагу від проблем України, включаючи економічні негаразди та зростання смертності від Covid-19.

Ці обвинувачення - останні в серії, висунутих проти Порошенка з моменту його поразки від Зеленського навесні 2019 року. Обвинувачення непокоять через можливе недемократичне зведення рахунків. Вони стривожили міжнародне співтовариство в той час, коли Росія направила 100 тис. військових і важке озброєння до кордонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судове рішення у справі Порошенка перенесли

Колишній прем'єр Швеції Карл Більдт назвав обвинувачення "явно політичними". Він сказав, що будь-яка спроба посадити Порошенка під домашній арешт завдасть "великої шкоди" внутрішній єдності України.

Зеленський каже, що веде боротьбу з олігархами, спрямовану на зменшення їх впливу на політичне та економічне життя України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від прильоту до перенесення засідання: як проходив суд у справі Порошенка – у фото та відео

З середини грудня Порошенко був за межами України, зустрічався з лідерами у Брюсселі, Берліні та інших європейських столицях. Прихильники Порошенка вважають обвинувачення проти нього політично мотивованими.

"Це помста влади і спроба Зеленського знищити свого найбільшого суперника в українській політиці. Переслідування Порошенка сіє ворожнечу та розбрат серед тих, хто наполягає на тісніших зв'язках України з Заходом", – сказав в аеропорту 42-річний Антон Іващенко.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про перебіг та наслідки тижня дипломатичних переговорів між представниками Росії та Заходу на фоні нарощування Москвою військових сил біля українських кордонів і вимоги не приймати Україну до Альянсу в майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Країни Заходу присилають в Україну зброю і спецназ після провалу переговорів із Росією – що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути