Ексклюзиви
понеділок, 26 серпня 2024 07:15

Кораблі Китаю і Філіппін знову зіткнулись у Південно-Китайському морі

Кораблі Китаю і Філіппін знову зіткнулись у Південно-Китайському морі
Інцидент стався біля мілини Сабіна. Фото: eastnews.ua

У Південно-Китайському морі знову зіткнулися кораблі Китаю та Філіппін.

25 серпня китайські кораблі протаранили й обстріляли з водометів судно Філіппінського бюро рибальства у спірних водах Південно-Китайського моря, повідомляє Reuters.

"Інцидент стався біля мілини Сабіна. За даними філіппінської оперативної групи, китайські судна протаранили судно, яке перевозило продовольство, паливо і медикаменти для філіппінських рибалок", - сказано в повідомленні.

Оперативна група Філіппін звинуватила Пекін в агресивних і небезпечних маневрах, спрямованих на блокування місії з поповнення запасів.

"Ці непрофесійні, агресивні та незаконні дії створили серйозні ризики для безпеки філіппінського екіпажу та рибалок, яким вони мали служити", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай звинуватив Філіппіни у зіткненні кораблів

Судно Бюро рибальства, яке прямувало від мілини Халф-Мун до мілини Сабіна, зіткнулося з кількома китайськими суднами, які здійснили небезпечні маневри, внаслідок чого його двигун вийшов із ладу. Судно було змушене припинити місію з поповнення запасу рибних ресурсів. Маніла повторила свій заклик до Пекіна припинити провокаційні дії, що дестабілізують регіональний мир і безпеку.

Тим часом берегова охорона Китаю заявила, що вжила так званих заходів контролю проти судна, яке "незаконно" увійшло в акваторію і неодноразово наближалося до китайських кораблів у небезпечний спосіб. Китайська охорона повністю переклала відповідальність за інцидент на філіппінську сторону.

"Філіппінський корабель проігнорував неодноразові серйозні попередження та навмисно наблизився і протаранив китайський правоохоронний катер, що призвело до зіткнення", - сказано в повідомленні.

Інцидент затьмарив зусилля обох країн, спрямовані на відновлення довіри та врегулювання суперечок після місяців конфронтації, зокрема жорстокого зіткнення у червні, в якому філіппінський моряк втратив палець.

В останні місяці між кораблями КНР і Філіппін регулярно стаються сутички та конфліктні інциденти.

На контроль над Південно-Китайським морем претендують Китай, Філіппіни, В'єтнам, Індонезія, Малайзія та Бруней. Торгівля в регіоні щорічно приносить близько $3 трлн.

У 2016 році Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала претензії Китаю на ці морські території такими, що не мають правових підстав. Пекін не погодився з таким рішенням.

Зараз ви читаєте новину «Кораблі Китаю і Філіппін знову зіткнулись у Південно-Китайському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути