понеділок, 19 серпня 2024 12:20

Китай звинуватив Філіппіни у зіткненні кораблів

Китай звинуватив Філіппіни у зіткненні кораблів
У Південнокитайському морі зіткнулись китайські та філіппінські кораблі. Фото: rbc.ua

Китайська берегова охорона Китаю заявила, що філіппінське судно намагалося "незаконно" увійти у спірні води в Південнокитайському морі.

Воно нібито проігнорувало неодноразові попередження і "навмисно зіткнулося" з китайським кораблем у "непрофесійний і небезпечний" спосіб. Про це повідомляє Reuters.

Інцидент стався у понеділок вранці поблизу рифів Другої мілини Томаса, до якої намагалося підійти судно берегової охорони Філіппін.

Повідомляється, що перед цим тому ж самому філіппінському судну китайські кораблі завадили увійти у води поблизу спірної мілини Сабіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай посилив контроль на в'їзд у країну: що сталося

У береговій охороні Китаю зазначили, що загалом два філіппінські кораблі вранці у понеділок "без дозволу незаконно вторглися" у води, прилеглі до мілини Сабіна.

Тому берегова охорона Китаю змушена була "вжити законних заходів" проти філіппінських суден і витіснити їх за межі спірної акваторії. Китайська сторона також закликала Філіппіни "припинити порушення і провокації", пригрозивши наслідками.

Водночас у Манілі заперечили повідомлення Пекіна. Там заявили, що два кораблі їхньої берегової охорони "стикнулися з незаконними та агресивними маневрами" китайських суден біля мілини Сабіна, коли йшли з постачанням для філіппінського персоналу, розміщеного на сусідньому острові Флет.

За даними уряду Філіппін, небезпечні маневри китайських кораблів призвели до зіткнень і пошкоджень обох суден філіппінської берегової охорони.

Китай нещодавно завершив будівництво найбільшої у світі морської нафтогазової платформи вагою близько 17 тис. т.

Будівництво тривало 34 місяці. Мегаконструкцію на замовлення Саудівської Аравії створили у місті Циндао східної китайської провінції Шаньдун.

Зараз ви читаєте новину «Китай звинуватив Філіппіни у зіткненні кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути