неділя, 07 червня 2020 12:53

Китай приховував правду про коронавірус: нові докази

Китай приховував правду про коронавірус: нові докази
Китай приховував дані про заразність Covid-19. Фото: REUTERS

Китай приховував дані про заразність Covid-19. Влада знала про небезпеку хвороби майже за місяць до того, як оголосила про неї.

Нові докази того виявили журналісти медіагрупи Caixin, повідомляє DailyMail.

Видання зазначає, що оригінальний звіт на китайській мові був видалений, проте в мережі вдалося знайти його скорочену версію англійською.

Згідно з опублікованими даними, в Китаї знали про небезпеку вірусу і його здатність передаватися від людини до людини задовго до 20 січня, коли вони підтвердили це всьому світу.

"Китай знав, що новий вірус поширився в грудні 2019, але не став повідомляти це громадськість або інші країни. Ця безвідповідальність, ймовірно, посилила пандемію", – заявив китайський активіст Ляньчао Хан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай визнав, що занижував статистику щодо Covid-19

У звіті говориться, що ще до того, як 31 грудня ВООЗ дізнався про потенційну загрозу, дев'ять лабораторій Китаю вже щосили досліджували Covid-19, а п'ять з них навіть змогли зібрати майже повну послідовність його генома.

Один із зразків належав 65-річному кур'єру, який був госпіталізований в Гуанчжоу 18 грудня. Через 9 днів вони зателефонували в лікарню Уханю і заявили, що виявили новий коронавірус.

Caixin також знайшов публікацію дослідника з приватної фірми в Гуанчжоу. У ній він стверджував, що майже відразу стала зрозуміла схожість патогена з коронавірусів SARS.

За даними медіагрупи, 27 грудня лабораторія тієї ж лікарні Гуанчжоу зібрала майже повну послідовність генома Covid-19 і відправила дані в Китайську академію медичних наук. Інша медична лабораторія в той же час підтвердила, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом на близькій відстані і він явно заразний.

Третя компанія, яка вивчала цей зразок, завершила секвенування генів 29 грудня і підтвердила, що новий вірус дійсно схожий на SARS, але це інша хвороба.

Також Caixin стверджують, що існували різні накази, які забороняли публікувати будь-яку інформацію про дослідження патогена без офіційної згоди.

Офіційно ж Китай підтвердив заразність вірусу тільки 20 січня. Якби карантинні заходи почали приймати трьома тижнями раніше, то вдалося б скоротити кількість захворювання на 95%.

Станом на ранок 7 червня у світі від коронавірусу померли 399 785 людей. Одужали - 3 071 403. Усього в світі 6 896 179 осіб інфікованих.

Зараз ви читаєте новину «Китай приховував правду про коронавірус: нові докази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути