Ексклюзиви
четвер, 10 листопада 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Із Херсона Україна зможе бити по Криму" – що пише про нас світова преса
8

Москва оголосила, що залишає Херсон. Київ не вірить, боячись пастки у місті. Західні аналітики кажуть, що це не пастка, бо росіяни не мають можливості доставляти постачання силам у місті. Росіяни йдуть, підриваючи за собою мости, мінуючи територію та грабуючи місто. Падіння Херсона – третє велике приниження російських військ за період вторгнення з лютого. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія заявляє, що залишає Херсон", The Economist, Велика Британія

Вісім місяців жорстокої війни принесли мало плодів для Росії. Навесні Україна відбила північ країни. У вересні розгромила росіян у Харківській області. Єдиний обласний центр, який їй вдалося взяти – Херсон, захоплений у перший тиждень війни та незаконно анексований у вересні. І тепер він теж вислизає з її рук.

9 листопада міністр оборони Росії Сергій Шойгу та генерал Сергій Суровікін зустрілися з російськими командирами та визнали, що позиція у Херсоні стала дуже складною. "Найрозумніший варіант" у цих обставинах, за словами Суровікіна, створення нової лінії оборони на східному березі Дніпра. "Я згоден з вашими висновками", - відповів Шойгу.

Позиції Росії у Херсоні погіршуються кілька місяців поспіль. Україна розпочала наземний наступ там 29 серпня після кількох тижнів точкових атак на мости, необхідні для поповнення запасів російських військ на західному березі Дніпра. На початку жовтня українці здійснили прорив на північній ділянці фронту, в результаті лінія фронту наблизилася до міста на 30 км.

Київ не бачить ознак, що Росія залишає Херсон без бою

Київ скептично ставиться до того, що Росія справді готова піти без бою. Багато хто боїться, що це хитрощі, щоб заманити українську армію в міські бої. Михайло Подоляк, радник президента України, заявив 9 листопада, що "не бачимо ознак, що Росія залишить Херсон без бою". Україна не рватиметься до міста. Але ясно, що зашморг затягується. Того ж дня глава маріонеткового режиму Росії у Херсоні визнав, що його заступник Кирило Стремоусов загинув "в автокатастрофі". За останні місяці загинуло багато проросійських чиновників, багатьох убили українські партизани та спецназ.

Виведення військ, якщо справді відбудеться, було б принизливим як для російської армії, яку неухильно відтісняють, так і для Путіна, який кілька тижнів тому оголосив Херсон невід'ємною частиною Росії.

Автор: The Economist
  Окуповані та звільнені території на півдні України станом на 8 листопада
Окуповані та звільнені території на півдні України станом на 8 листопада

На державному телебаченні відставні генерали висунули теорію, що відступ - тимчасовий. Він має деякі переваги. Це дозволяє російській армії звузити фронт і встановити оборонні рубежі на лівому березі річки, чекаючи на прибуття новобранців. Відхід із Херсона та перехід до оборони може бути однією з ідей Суровікіна для стабілізації фронту.

Але це також робить частини Криму, які Росія анексувала у 2014 році, доступними в межах досяжності реактивної артилерії HIMARS, зазначає Роб Лі з Королівського коледжу, що потенційно може завдати шкоди російським залізничним станціям, складам боєприпасів та іншим об'єктам. Україна вже просунулась ближче до Херсона, скориставшись відступом Росії, але рівень прогресу досі не зрозумілий.

Відступ під вогнем – одне з найскладніших завдань для армії. Все може піти неправильно. Місяць тому російські війська зазнали тяжких втрат при виході з Лимана

Висновки попереду. Відступ під вогнем – одне з найскладніших завдань, які може виконати будь-яка армія. Все може піти дуже неправильно. Місяць тому російські війська зазнали тяжких втрат при виході з Лимана. У жовтні західні та українські чиновники заявили, що на західному березі Дніпра дислоковано близько 20 тис. російських військових. Багато хто досі там.

Якщо оборона Росії навколо Херсона впаде, Україна зможе швидко висунути свою артилерію вперед, у межах досяжності мостів, понтонів і барж, які є єдиним шляхом відходу для російських військ із західного берега. Тоді вони можуть опинитися у смертельній пастці. Росії доведеться кинути або знищити велику кількість військової техніки у місті, оскільки мости, пошкоджені місяцями бомбардувань, не витримують ваги важкої техніки. Росія вдається до живих щитів, змішуючи цивільні та військові перевезення, щоб утримати Україну від завдання ударів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Генерал Суровікін натякнув і на іншу жахливу нагоду. Він попередив Шойгу, що ЗСУ планували створити зону затоплення нижче за Каховську ГЕС. У жовтні президент Володимир Зеленський попередив, що насправді Росія замінувала дамбу. Однією з цілей може бути прикриття відступу росіян за рахунок ув'язування українських військ.

Це була б дуже ризикована стратегія. Майкл Кофман з аналітичного центру CAN попереджає, що руйнація греблі стане не тільки "екологічною катастрофою", а й вплине на схід Херсонської області, яку РФ прагне я зберегти. Це також порушить подачу води до Криму. "Це означатиме, що Росія, по суті, вистрілить собі в ногу", - каже він.

"HIMARS дістануть до Криму", The Insider, Латвія

Шойгу після доповіді Суровікіна доручив військовим "почати відведення військ за річку Дніпро". Це наказ покинути Херсон, анексований Росією наприкінці вересня.

Але відведення військ розпочалося до озвученого на камери наказу. У проросійському Telegram-каналі MilitaryMaps з'явилася інформація, що ЗСУ зайшли до Калінінського - селище на півночі Херсонської області. Відступаючи, російські війська підірвали чотири мости – у Даріївці, Снігурівці, Новокаїрах та Тягинському.

Автор: The Insider
  Карта бойових дій біля Херсону
Карта бойових дій біля Херсону

Головна мета підриву мостів – загальмувати українські війська, але це їх ненадовго затримає. Війська РФ топили у Дніпрі судна, на яких українці могли б швидко перетнути річку та зайняти плацдарми. Росіяни намагаються звести до мінімуму кількість плавальних засобів у надії, що встигнуть відвести основний обсяг своїх сил та засобів зі складу правобережного угруповання.

Тяжкі бої останні дві доби йшли в Снігурівці - за 50 км на північ від Херсона. Українцям вдалося закріпитись на північній околиці, потім повністю взяти його під контроль, а також взяти селище Калінінське поряд.

Автор: WP
  Українські військові їдуть дорогою на півдні Миколаївської області у середу
Українські військові їдуть дорогою на півдні Миколаївської області у середу

Військовий експерт Ян Матвєєв зазначає, що ЗСУ не поспішають йти одразу на Херсон, поступово звільняючи населені пункти поряд.

На думку військового експерта Роба Лі, відхід російських військ навряд чи пастка.

Україна має військову перевагу, поки РФ тільки намагається вчити та екіпірувати мобілізованих та закуповувати більше зброї у Ірану

"Не думаю, що це пастка. Упродовж останніх кількох тижнів Росія готувалася до того, щоб залишити місто, і вони ризикують налякати передові підрозділи тим, що їх залишать, не оголосивши про це. Україна має військову перевагу там зараз, у той час як Росія лише намагається навчати та екіпірувати мобілізованих та закуповувати більше зброї в Ірану. Подальші успіхи України підвищують ймовірність того, що ця війна закінчиться раніше", - говорить Лі.

Як зазначає Лі, після відходу російських військ з правого берега невелика частина Криму на півночі, в районі Армянська, опиниться в межах досяжності HIMARS. Це низка залізничних станцій та складів боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" - Юрій Пойта

Підготовка до оборони півночі Криму розпочалася ще у жовтні. Невдовзі після наказу Шойгу про відведення військ супутники зафіксували копання нових траншєй на півночі Криму, біля Армянська та Чонгара, де раніше був пункт пропуску між Україною та окупованим Кримом.

"Росія наказала піти з Херсона", The Washington Post, США

Росія в середу наказала вивести свої війська з Херсона та його околиць, здавши ключовий обласний центр і передислокувавши сили на східний берег Дніпра, що стало останньою великою невдачею для Путіна.

Українці заявили, що будь-який відступ росіян може бути частиною пастки. Вони також сказали, що пройде ще кілька днів, перш ніж їхні війська зможуть увійти до міста, і вони ще можуть зіткнутися з важкими боями, оскільки росіяни окопалися на вигідніших позиціях.

Неможливо приховати величезне політичне значення відмови Москви від Херсона, який Путін кілька тижнів тому оголосив приєднаним до Росії

Але неможливо приховати величезне політичне значення відмови Москви від міста, яке Путін кілька тижнів тому оголосив анексованим та приєднаним до Росії. Українці вітали виведення військ як свою останню перемогу у прагненні повернути собі окуповану територію та перемалювати карту поля бою до настання зими.

Генерал армії США Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив у середу, що Пентагон помітив "первісні ознаки", яким Росія йшла після оголошення виведення військ. За його словами, вздовж Дніпра стоять тисячі російських військ.

Автор: East News
  Українські війська біля Херсона
Українські війська біля Херсона

"Їм будуть потрібні дні й, можливо, навіть тижні, щоб відвести ці сили на інший берег річки", - сказав Міллі.

В останні дні позиції російських військ на західному березі річки були дедалі складнішими через удари українських військ по їхніх шляхах постачання.

Представник ЗСУ на півдні України Наталія Гуменюк заявила, що не можна довіряти заяві Росії про виведення військ, і що українські сили очікують запеклого опору на шляху до Херсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

Гуменюк додала, що російські сили все ще утримують позиції на захід від річки і деякі військові залишилися в Херсоні, переодягнувшись цивільними.

"Вони не підуть легко, але намагаються справити таке враження", – сказала вона.

Сергій Марков, колишній помічник Путіна, назвав втрату міста "найбільшою геополітичною поразкою Росії з часів розпаду СРСР".

Автор: East News
  Українські війська біля Херсона
Українські війська біля Херсона

Принизлива втрата Херсона показує, наскільки передчасною та відірваною від реальності було святкування Москвою анексії нових земель.

Російські війська встановлюють міни та підривають мости в міру відступу, що сповільнює просування України.

Українці діятимуть повільно, оскільки Київ неодноразово заявляв, що побоюється, що виведення російських військ може бути хитрощами, покликаним заманити їх у засідку.

Автор: ISW
  Карта бойових дій на півдні України
Карта бойових дій на півдні України

Але західні офіційні особи вважають, що росіяни планували відхід упродовж кількох тижнів, тому що їхні лінії постачання через Дніпро стали непридатними після того, як Україна отримала HIMARS.

В останні тижні Росія вже наказала евакуювати всіх мирних жителів із західного берега на східний, і десятки тисяч людей були змушені покинути місто. Росіяни також передислокували своїх старших командирів і офіцерів на східний берег, і в міру того, як війська неухильно відступали, надходило дедалі більше повідомлень про грабежі та акти вандалізму росіян у дедалі більш пустому місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Хоча були повідомлення, що Росія направила свіже підкріплення до Херсона, західні чиновники сказали, що, на їхню думку, їх відправили лише для захисту тилу військ, що відступають.

Дніпро утворює природну лінію оборони, яку росіянам буде легше утримувати, і є свідчення, що росіяни окопувалися там, розміщуючи додаткові війська та артилерію для посилення оборони.

Відступ у Херсоні - третє велике приниження російських військ після їх виведення з районів навколо Києва у квітні та поразки у Харківській області у вересні

Відступ у Херсоні – третє велике приниження для російських військ після їх виведення з районів навколо Києва у квітні та поразки у Харківській області у вересні.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що публічні розмови, щоб Україна вела переговори з Росією, переконують Путіна у тактиці, що він може перечекати Захід, і перемогти у війні, тому їх не слід вести. Кримський міст можуть ремонтувати ще рік. Якщо республіканці візьмуть контроль за хоча б однією з палат Конгресу, то допомога США Україні може йти довше і бути меншою. Хоча поки що є підтримка обох партій щодо допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Із Херсона Україна зможе бити по Криму" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути