четвер, 07 січня 2021 07:30

Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання

Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання
Мурал біля редакції журналу Charlie Hebdo в Парижі / Getty Images

Близько полудня 7 січня 2015-го ісламські фанатики увірвалися в редакцію французького сатиричного журналу Charlie Hebdo, убивши 12 осіб. Цей напад став їх відповіддю на карикатури на пророка Мухаммеда, опубліковані в журналі.

Журнал мав досвід ворожості та погроз зі сторони ісламістів. У 2006-му видання передрукувало скандальну карикатуру з Мухаммедом із голландської газети Jyllands-Posten, за що її працівникам погрожували смертю. У 2011-му редакцію Charlie Hebdo підірвали бомбою у відповідь на випуск, який містив карикатури на пророка Мухаммеда.

Видавничий директор журналу, карикатурист Стефан Шарбонно, був відвертим критиком релігії, особливо радикального ісламу. Він був включений в список найбільш розшукуваних осіб, який терористична організація "Аль-Каїда" склала в 2013-му. Як і багато-хто у Франції, працівники Charlie Hebdo вірили в цінність світської держави і критикували як радикальний іслам, так і католицизм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карикатурист "Шарлі ебдо": мій гумор гострий і корозійний

Напад 2015-го скоїли два брати-французи алжирського походження - Саїд і Шеріф Куашамі. Вони змусили працівницю Корінн Рей відкрити двері в офіс. Після чого відкрили вогонь по працівникам.

Після полювання на терористів, яке тривало 2 дні, поліція їх знайшла в промисловій зоні за межами Парижа, і застрелила в перестрілці. Приблизно в той же час їх знайомий Амеді Кулібалі, котрий присягнув на вірність терористам із ІДІЛ, взяв заручників в кошерному магазині в Парижі. Він убив 4-ох осіб, євреїв, перш ніж його застрелила поліція.

Після нападу по світу прокотилися акції солідарності з вбити журналістами під девізом - Je suis Charlie, тобто "Я - Шарлі". Вбивства сприйняли у Франції та країнах Заходу не лише як теракти, а й як посягання на свободу слова.

Charlie Hebdo продовжує друкувати карикатури. Його перший випуск після теракту вийшов накладом понад 8 млн примірників, що в геометричній прогресії більше, ніж у будь-якого попереднього випуску. У ньому були роботи убитих, а на обкладинці Мухаммед, зображений зі сльозою на очах і табличкою: Je suis Charlie.

Зараз ви читаєте новину «Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути