пʼятниця, 15 вересня 2017 13:29

Карикатурист "Шарлі ебдо": мій гумор гострий і корозійний
5

Карикатурист «Шарли ебдо»: мой юмор острый и коррозийный
Фото: Ольга Васьків
Карикатурист «Шарли ебдо»: мой юмор острый и коррозийный
Карикатурист «Шарли ебдо»: мой юмор острый и коррозийный
Карикатурист «Шарли ебдо»: мой юмор острый и коррозийный
Карикатурист «Шарли ебдо»: мой юмор острый и коррозийный

Зірковий гість 24 Форуму видавців у Львові французький новеліст-графік Жуль Бержо створює комікси на політичні та соціальні теми, він - один із карикатуристів у скандальному виданні "Шарлі ебдо". Під час форуму зустрівся з шанувальниками і читачами, щоб розповісти про своє покликання і роботу.

"Почав я малювати ще в 5-6 років. Коли мені було 7-8 років, я намалював шкільну газетку. Копіював її у батьків на роботі і продавав своїм однокласникам. Я заробляв 1 франк на газеті і міг купити всі можливі жуйки. А коли став дорослим, треба було набагато більше малювати, писати, видавати, аби вже заробити на стоматолога", ‒ поділився спогадами новеліст з Франції Жуль Бержо.

На зустріч із читачами прийшов з французьким фотографом українського походження Кирилом Горішним, який більше 15 років живе в Україні. За його участі нещодавно видали графічний роман - комікс "Герой поневолі" за повістю Івана Франка.

"У Франції культура коміксів і графічних романів дуже розвинена. Для мене комікс – це цікавий спосіб подати історію та літературу. В Україні цього дуже бракує", - каже Кирило Горішний.

Французи називають мальовані новели або комікси 9-им видом мистецтва, вони займають 12% книжкового ринку країни.

"У Франції комікси дуже популярні, вони видаються мільйонними тиражами, стають сюжетами для мультфільмів, кіно і передач. Наприклад, за моїм коміксом про доісторичну родину "Silex and theCity", яка переживає сучасні проблеми зняли мультфільм. Його показують на французькому телеканалі у прайм тайм. І його дивляться до 2 млн глядачів. Сама книга кілька разів перевидана і має півмільйона примірників", - додає Жуль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга дев'яти дослідниць: українські жінки - не "слабка стать"

Жульєн Бержо народився у 1974 році. Викладав китайську історію в університеті. Почав публікувати свої сатиричні малюнки у пресі, згодом зовсім полишив університетську кар'єру заради малювання. Співпрацював у багатьох відомих друкованих медіа, а з 2001 року доєднався до команди "Шарлі ебдо", де щотижня "нападав на новини", готуючи критичні репортажі.

"Головна моя робота, місія – жартувати. Саме через гумор ми легше сприймаємо важку інформацію. Іронічний погляд дозволяє звільнитися від важких подій, якими наповнене повсякдення. Мій гумор має бути гострим і корозійним, щоб події, які жахають, були не такими важкими і болючими. Я знаю, що для кожного регіону гумор буде різний. Мої жарти, наприклад, добре сприймуть на сході Франції, але не зрозуміють на Сході. У вас може бути так само – що смішне у Львові – не дуже у Рівному, наприклад", - каже Жуль.

Жуль увійшов до світу мальованих історій у 2005 році з альбомом "Треба вбити Жозе Бове", в якому висміяв альтерглобалістів. У 2008 році на головному французькому фестивалі коміксів в Ангулемі він отримав премію імені Рене Госінні. Два томи "Планети мудреців", створеної у співавторстві з Шарлем Пепеном, були продані вражаючим накладом у 150 000 примірників. Неабиякий успіх має його серія "SilexandtheCity", у якій він створив вже 7 альбомів. У листопаді 2016 року Жуль став новим сценаристом альбомів про "Щасливчика Люка", продовжуючи традиції Рене Госінні. Його альбом "Земля обітована" виданий накладом 500 000 примірників.

Зараз ви читаєте новину «Карикатурист "Шарлі ебдо": мій гумор гострий і корозійний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі