Ексклюзиви
пʼятниця, 17 березня 2023 13:08

Індія закуповує зброю на тлі напруженості з КНР і Пакистаном

Індія закуповує зброю на тлі напруженості з КНР і Пакистаном
Індія має вкрай погані відносини з двома своїми сусідами. Фото: pixabay.com

На тлі напруженості у відносинах із Китаєм і Пакистаном влада Індії схвалила масштабну закупівлю зброї.

Країна витратить на придбання ракет, артилерії, вертольотів і систем радіоелектронної боротьби близько $8,5 млрд, пише Reuters.

"В оточенні ядерних держав і напруженості у відносинах з китайськими військами вздовж спірного кордону у Гімалаях Індія прагне модернізувати військову техніку радянських часів. Цього разу Нью-Делі має намір віддати всі замовлення індійським виробникам замість того, щоб закуповувати зброю за кордоном. Це є частиною стратегії нинішнього прем'єр-міністра Нарендри Моді, який прагне зміцнити індійський ВПК", – ідеться у повідомленні.

Особливу увагу країна приділить розвитку військово-морського флоту, оскільки з минулого року влада Індії висловлює стурбованість підвищеною активністю КНР в Індійському океані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Bloomberg: на кордоні Індії з Китаєм сталися сутички військових, є жертви

Список затверджених закупівель включає 200 ракет BrahMos дальністю 300 км, 50 вертольотів загального призначення, 307 гаубиць калібру 155 мм, далекобійні ракети для винищувачів Су-30МКІ, а також тягачі і автомобілі підвищеної прохідності.

Штат Аруначал-Прадеш, де торік у грудні сталося зіткнення індійських та китайських військ, був основним плацдармом індійсько-китайської війни 1962 року. Цей регіон є предметом територіальної суперечки між Індією та Китаєм.

Напруженість уздовж спірного кордону між країнами знову виникла у червні 2020 року під час нового зіткнення. Воно стало найбільшим за понад 40 років. Тоді загинули майже 20 індійських і щонайменше чотири китайські солдати. Бойові дії велися навколо гімалайського регіону Ладакх уздовж їхнього спірного кордону завдовжки 3488 км, відомого як лінія фактичного контролю. Кордон визначений погано. Через річки, озера та сніги в цьому районі лінія розмежування може зміщуватись, через що солдати стикаються.

З літа 2020 року зіткнень між арміями двох держав не було. Це пов'язано з тим, що обидві сторони досягли значного прогресу у зниженні напруженості: відбулося майже 16 раундів переговорів між військовими командирами з обох боків. Обидві країни відвели свої війська з тих місць, де відбувалися сутички два роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Індія закуповує зброю на тлі напруженості з КНР і Пакистаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути