вівторок, 13 грудня 2022 12:58

Bloomberg: на кордоні Індії з Китаєм сталися сутички військових, є жертви

Bloomberg: на кордоні Індії з Китаєм сталися сутички військових, є жертви
Видання Bloomberg наводить отриману від джерел в індійських органах влади інформацію про те, що минулого тижня індійські та китайські війська зіткнулися у північно-східному індійському штаті Аруначал-Прадеш. Фото: eastnews.ua

На кордоні Індії з Китаєм у північно-східному індійському штаті Аруначал-Прадеш 9 грудня вперше з 2020 року сталося зіткнення між індійськими та китайськими військовими.

Чисельність військ, які взяли участь у зіткненні на спірній території, а також характер бойових дій офіційні особи обох країн не висвітлюють, повідомляє Bloomberg. Є поранені серед військовослужбовців.

"Інцидент спричинив легкі травми з обох сторін, заявили офіційні особи, попросивши не називати їхніх імен через делікатність питання. За їхніми словами, після зіткнення обидві сторони покинули цей район. Водночас військові командири зустрілися, щоб обговорити це питання. Офіційні особи не повідомили подробиць про характер бойових дій чи чисельність задіяних військ", – пише видання, посилаючись на джерела в індійських органах влади.

Офіційно і Китай, і Індія від заяв щодо інциденту утрималися. У міністерстві оборони Індії коментувати інформацію місцевих індійських ЗМІ з приводу того, що сталося, також відмовилися. Від офіційного Пекіна теж немає коментарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Індії відмовився від зустрічі з Путіним. Bloomberg назвав причину

Штат Аруначал-Прадеш, де сталося зіткнення індійських та китайських військ, був основним плацдармом індійсько-китайської війни 1962 року. Цей регіон є предметом територіальної суперечки між Індією та Китаєм.

Напруженість уздовж спірного кордону між країнами знову виникла у червні 2020 року під час нового зіткнення. Воно стало найбільшим за понад 40 років. Тоді загинули майже 20 індійських і щонайменше чотири китайські солдати. Бойові дії велися навколо гімалайського регіону Ладакх уздовж їхнього спірного кордону завдовжки 3488 км, відомого як лінія фактичного контролю. Кордон визначений погано. Через річки, озера та сніги в цьому районі лінія розмежування може зміщуватись, через що солдати стикаються.

З літа 2020 року зіткнень між арміями двох держав не було. Це пов'язано з тим, що обидві сторони досягли значного прогресу у зниженні напруженості: відбулося майже 16 раундів переговорів між військовими командирами з обох боків. Обидві країни відвели свої війська з тих місць, де відбувалися сутички два роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Bloomberg: на кордоні Індії з Китаєм сталися сутички військових, є жертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути